Oriëntatiereis 2024

Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks een oriëntatiereis voor beeldend kunstenaars en bemiddelaars naar buitenlandse regio’s die interessante ontdekkingskansen biedt. Het doel is kennisvermeerdering, visieverbreding en netwerkvorming binnen de culturele sector. De reis biedt een overzicht van de hedendaagse beeldende kunst van de bezochte regio’s, introduceert de belangrijkste actoren en laat de deelnemers kennis maken met de mogelijkheden van uitwisseling van verschillende partijen. Deelname is op basis van open inschrijving. Een adviescommissie adviseert het fonds over de selectie van deelnemers op basis van motivatie en onderzoeksvraag.

Oriëntatiereis 2024

In 2024 bezochten 15 Nederlandse, Deense, Noorse en Zwitserse curatoren en kunstenaars Ghana (Accra, Kumasi en Tamale) en Ivoorkust (Abidjan). Ghana is Focusland voor het internationaal kunst- en cultuurbeleid van Nederland. Nederlandse deelnemers waren: Raul Balai (kunstenaar), Koštana Banović (kunstenaar), Charles Esche (destijds directeur Van Abbemuseum, Eindhoven), Orlando Maaike Gouwenberg (directeur Sonsbeek, Arnhem), en Roosje Klap (directeur Noorderlicht, Groningen) en Amanda Pinatih (design curator Stedelijk Museum Amsterdam).

Ghana is het focusland voor het internationale kunst- en cultuurbeleid van Nederland en heeft een bloeiende kunstsector met opkomend talent en groeiende internationale invloed. Dit biedt kansen om culturele netwerken uit te breiden en duurzame samenwerkingen op te bouwen. Veel initiatieven komen voort uit kunstenaars zelf, zoals de Foundation for Contemporary Art – Ghana (FCA) in Accra, Blaxtarlines in Kumasi en de projecten van Ibrahim Mahama in Tamale. In Ivoorkust ligt de focus meer op kunstproductie en marktgerichtheid, met een grotere rol voor galeries en verzamelaars. In Abidjan bezochten we Fondation Donwahi, waar kunst en educatie samenkomen, en ontmoetten we kunstenaar Jems Koko Bi, die gevonden hout gebruikt en zijn sculpturen bewust laat vervallen als onderdeel van de natuur.

Het programma bestond verder uit bezoeken aan musea, kunstpodia, galeries, artist-in-residence plekken, kunstenaars, verzamelaars en lokale sleutelfiguren in de verschillende steden. De reis was te volgen via een dagelijkse blog, op de vernieuwde website orientationtrips.org, waarmee de deelnemers kennis en visie overdragen aan vakgenoten en publiek. De uitkomsten van de oriëntatiereis zijn pas de komende jaren te verwachten.

Aantal aanvragen: 40

Gehonoreerd: 6