Communicatie
Het Mondriaan Fonds wil vindbaar en benaderbaar zijn voor een brede groep mensen: divers in opleiding, leeftijd, achtergrond, voorkeuren, overtuigingen, disciplines, ambities en gender. Het fonds richt zich op aanvragers en publiek uit alle delen van Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Hoe breder de opvatting over beeldende kunst en erfgoed bij het Mondriaan Fonds is en wordt uitgedragen, des te rijker het aanbod en de sector worden.
Toegankelijkheid
Het doel van alle communicatie is, in lijn met het beleidsplan 2021-2024, het Mondriaan Fonds toegankelijk te maken voor deze bredere groep aanvragers én de resultaten van de bijdragen en activiteiten van het fonds meer bekend te maken bij het publiek.
Om dat te bereiken, is er een heldere merk- en communicatiestrategie ontwikkeld. De focus ligt op toegankelijkheid in alle facetten. Sinds 2021 is het aanbod van regelingen vereenvoudigd en is de online uitleg geschreven in heldere taal. Er is een herkenbare huisstijl en een overzichtelijke website. Zo biedt het fonds een Aanvraaghulp: een praktische online tool waarmee gebruikers eenvoudig de juiste subsidieregeling kunnen vinden.
Op deze manier geeft het Mondriaan Fonds invulling aan de toegankelijkheid die in het beleidsplan 2021-2024 als ambitie is beschreven. Eind 2022 heeft het Mondriaan Fonds de A-status voor toegankelijkheid gekregen, wat betekent dat de website mondriaanfonds.nl volledig voldoet aan het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.
Diverse gebruikers, een gerichte contentstrategie
Met de communicatie wil het Mondriaan Fonds vooral beeldend kunstenaars, curatoren en beschouwers, musea en erfgoedinstellingen, kunstpodia, galeries, private en publieke opdrachtgevers en kunstkopers informeren over de mogelijkheden die het fonds biedt. De communicatie zet actief in op het vergroten van het bereik door de uiteenlopende doelgroepen op maat te bedienen. Deze contentstrategie is in de periode 2021-2024 verder uitgewerkt en toegepast.
Het Mondriaan Fonds is actief op de kanalen Facebook, X, Instagram en LinkedIn, met in totaal bijna 89.000 volgers. Er worden doelgerichte keuzes gemaakt. Zo is de content afgestemd op het soort mediakanaal én type gebruiker. De website met bijna 177.000 unieke bezoekers per jaar, de tweewekelijkse nieuwsbrief met bijna 10.000 abonnees en de sociale mediakanalen bedienen ieder een eigen doelgroep en hebben ten opzichte van elkaar een versterkend effect. Uit gebruikersonderzoek blijkt dat de homepage van de website een belangrijk vertrekpunt is voor mensen die op zoek zijn naar de mogelijkheden bij het fonds. De sub-sites KunstKoop.nl, Biënnale van Venetië en prixderome.nl zijn sinds 2023 geïntegreerd in de website mondriaanfonds.nl.
Populaire berichten op social media waren in 2024 de toekenning van 38,5 miljoen euro aan 44 kunstpodia voor hun publiekstoegankelijke programma’s, de nieuwe Voucher Kunstenaar met Kind, de presentatie van Cercle d'Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC) samen met kunstenaar Renzo Martens en curator Hicham Khalidi op de Biënnale van Venetië in 2024 en de starterstentoonstelling Prospects.
In 2024 is op de website de rubriek Mogelijk Gemaakt verder aangevuld met een afwisselend overzicht van projecten die mogelijk gemaakt zijn met financiering van het Mondriaan Fonds. Deze rubriek dient enerzijds als voorbeeld voor aanvragers en is op jaartal en regeling te filteren. Anderzijds fungeert de rubriek als wekelijkse rapportage; wat er gebeurt met de financiering van het Mondriaan Fonds?
Om de toegankelijkheid te vergroten, is de rubriek Q&A op Instagram voortgezet. Via Instagram stories kunnen aanvragers vragen insturen, waar het fonds elke derde dinsdag van de maand publiekelijk op antwoordt. Sociale media wordt zo laagdrempelig ingezet als voorlichting en als eerste contactmoment voor toekomstige aanvragers.

Het Mondriaan Fonds heeft een eigen podcastserie. In elke aflevering wordt een van de regelingen van het fonds uitgelicht en besproken aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. In totaal heeft de podcastserie ruim 1.500 luisteraars. In 2024 is de Mondriaan Fonds Podcast uitgebreid met een aflevering over de regeling Aankopen. In 2025 wil het Mondriaan Fonds in ieder geval een aflevering maken speciaal voor het Caribisch deel van het Koninkrijk en een Engelstalige versie van de aflevering over de regeling Kunstenaar Start.
Online spreekuren en informatiebijeenkomsten
De afgelopen jaren hebben we gezien dat online bijeenkomsten het beste werken voor toegankelijkheid. Waar we in 2023 en 2024 alle provincies en Caribische eilanden bezochten om kennis uit te wisselen, merken we nu dat algemene voorlichting beter tot zijn recht komt in een online omgeving. Om aanvragers op weg te helpen in het aanbod van mogelijkheden organiseert het Mondriaan Fonds maandelijks een plenair online spreekuur, afwisselend voor makers en instellingen. Medewerkers vertellen over de subsidiemogelijkheden bij het Mondriaan Fonds en geven antwoord op vragen. In totaal zijn de maandelijkse spreekuren van het Mondriaan Fonds in 2024 door ruim 200 deelnemers bijgewoond. In aanvulling hierop werden speciale informatiebijeenkomsten georganiseerd voor onder meer 50 medewerkers van erfgoed-en beeldende kunstinstellingen op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten over de open oproep Medewerkers Erfgoed Cariben. En in het kader van de open oproep Digitalisering Erfgoed een online informatiebijeenkomst voor medewerkers van musea, archieven en andere collectiebeherende erfgoedinstellingen met ruim 160 deelnemers. Ter voorbereiding op de nieuwe beleidsplanperiode organiseerden we 2 online informatiebijeenkomsten in het Nederlands en Engels over de belangrijkste thema’s binnen het beleid 2025-2028 en hoe deze zich vertalen naar de regelingen en activiteiten. De bijeenkomsten werden door 250 deelnemers bijgewoond. Dit jaar hebben medewerkers bij 6 onderwijsinstellingen voorlichting gegeven aan kunstacademie studenten.
Get a Grant voor startende kunstenaars
In 2024 werd samen met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie één keer een online Get a Grant-bijeenkomst georganiseerd voor 145 bijna startende kunstenaars en ontwerpers. Een kunstenaar en ontwerper vertelden over hun ervaringen bij het aanvragen van financiering en waar je als beginnend kunstenaar of ontwerper op moet letten. Fondsmedewerkers waren aanwezig om vragen te beantwoorden.
Power up – programma voor afgestudeerden 2020-2022
In 2023 stelde het ministerie van OCW extra geld (via het coronaherstelbudget) beschikbaar voor startende kunstenaars die in de periode 2020-2022 zijn afgestudeerd. Met deze extra middelen is Power Up ontwikkeld, een speciaal programma voor het verder verdiepen van de artistieke praktijk en de professionele positionering. Binnen een uitgebreid workshoptraject werden de deelnemers door ervaren kunstenaars, curatoren en museumprofessionals begeleid bij hun entree binnen de kunstwereld. Het programma vond plaats tot maart 2024 in 5 verschillende steden. Alle kunstacademies droegen bij aan het traject en hielpen hun alumni te bereiken en betrekken. Power Up werd afgesloten met een slotsessie waaraan 165 kunstenaars deelnamen.
Rijkscultuurfondsen bezoeken Caribisch deel van het Koninkrijk
In 2024 bezocht het Mondriaan Fonds samen met de andere rijkscultuurfondsen de ABCSSS-eilanden. Dit bezoek was een vervolg op eerdere reizen, waarbij de behoeften en wensen van (toekomstige) aanvragers op de eilanden in kaart werden gebracht. Tijdens deze reis deelden fondsmedewerkers wat er met die informatie is gedaan. Op elk eiland vonden netwerkbijeenkomsten en speeddates plaats met makers en culturele instellingen, waaraan ruim 370 deelnemers deelnamen. Daarnaast werd een preview gegeven van de nieuwe website Rijkscultuurfondsen.org, de subsidie-aanvraaghulp voor culturele instellingen en makers op de ABCSSS-eilanden. Het Mondriaan Fonds is penvoerder. De website wordt in 2025 gelanceerd.

Mondriaan Fonds presenteert
Het Mondriaan Fonds organiseert activiteiten om kunst en erfgoed, maar ook de resultaten van de bijdragen zichtbaar te maken bij een breed publiek. Zo financiert het fonds de stimuleringsprijs Prix de Rome, toont het startende kunstenaars tijdens de jaarlijkse tentoonstelling Prospects, organiseert het de Nederlandse presentatie op de Biënnale van Venetië en publiceert het essays waarin actuele onderwerpen geagendeerd worden en kunnen worden uitgediept. Deze activiteiten staan apart vermeld in dit jaarverslag, zie hier.
Voorbereiding op de beleidsplanperiode 2025-2028
Begin 2024 is het nieuwe beleidsplan voor 2025-2028 gepresenteerd, zowel digitaal als in boekvorm. Onder de titel Voorbij het centrum, voorbij de norm blijft het Mondriaan Fonds zich inzetten voor een veelzijdige en veerkrachtige beeldende kunst- erfgoedsector. De relevantie en het belang van cultureel erfgoed en beeldende kunst worden extra benadrukt door de dialoog tussen publiek, instituten en makers te faciliteren en versterken. De aandacht voor de specifieke context in relatie tot het nationaal belang staat daarin centraal. Het kan dan gaan om de lokale context van de regio’s binnen het Koninkrijk, maar ook om genres binnen de beeldende kunst of om de verschillende culturele perspectieven binnen het erfgoedveld.
Ter voorbereiding op de nieuwe beleidsplanperiode organiseerde het fonds 2 online informatiebijeenkomsten in het Nederlands en Engels over de belangrijkste thema’s binnen het beleid 2025-2028 en hoe deze zich vertalen naar de regelingen en activiteiten. De bijeenkomsten werden door 250 deelnemers bijgewoond. Ook werd de voorlichtingsvideo het beleidsplan in 15 vragen met directeur Eelco van der Lingen gemaakt.
In de loop van 2025 organiseert het Mondriaan Fonds ook weer een aantal live bijeenkomsten in het land.
Dit/Daar - videoreeks over de provincies
In de beleidsplanperiode 2025-2028 speelt de lokale context een nog belangrijkere rol. Om hierover in gesprek te gaan met adviseurs en voorzitters, ontwikkelde het fonds in 2024 de videoreeks Dit/Daar. De reeks bestaat uit 12 video’s, waarin telkens één provincie wordt uitgelicht. Denk aan de typische kenmerken, kansen en uitdagingen van de provincie. In iedere video delen 3 sprekers met verschillende ervaringen en achtergronden. Hun inzichten. Deze video’s zijn bedoeld om het gesprek op gang te brengen over de norm, wat daarbuiten gebeurt en wat er nodig is. In 2025 wordt de reeks uitgebreid met video’s over de Cariben.
Interne communicatie
Ook de fondsmedewerkers zijn aandachtspunt binnen de communicatie. Op basis van medewerkersonderzoeken wordt de interne communicatie verder aangescherpt om zo de betrokkenheid van medewerkers te optimaliseren. Er is sprake van intensieve informatievoorziening via onder meer intranet, de wekelijkse nieuwsflits en via presentaties van eigen medewerkers en ondernemingsraad, alsook door bezoekers van buiten, bijvoorbeeld gasten uit het bezoekersprogramma. De doelen van het interne communicatiebeleid worden jaarlijks vastgelegd in een jaarplan.