Onderzoek diorama Gerrit Schouten

Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen

Onderzoek diorama Gerrit Schouten

De regeling Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen is bestemd voor Nederlandse erfgoedinstellingen die willen samenwerken met buitenlandse erfgoedinstellingen in onderzoeksprojecten op gezamenlijke collectiegebieden. Doel is het stimuleren van nieuwe inzichten, onderzoek en internationale samenwerkingen op het gebied van cultureel erfgoed die internationaal opvallen door hun belang en resulteren in een presentatie. Er kan ook een bijdrage worden aangevraagd voor de ontwikkelfase van een project. 

In 2024 ontving het Mondriaan Fonds meer aanvragen dan voorgaande jaren, en het aantal toekenningen is ten opzichte van 2023 zelfs verdubbeld. De Nederlandse instellingen die in 2024 bijdragen ontvingen, werken samen met internationale musea en instellingen uit onder andere Europa, China, Indonesië, Verenigde Staten, Suriname en Kaapverdië.

Een voorbeeld is een onderzoeksproject van Museum Speelklok over de muziekklokken van Charles Clay (1695-1740), een Britse klokkenmaker. Het onderzoek leidt tot een wetenschappelijke publicatie, een digitale publicatie en een tentoonstelling. Museum Speelklok wil hiermee het belang van het behoud van het immateriële erfgoed van de klokkenmakerij en het restaureren van mechanische instrumenten benadrukken. Het onderzoek is opgedeeld 3 thema's: musicologie, restauratie en kunstgeschiedenis. De onderzoeksgroep bestaat uit experts op verschillende vakgebieden, en het museum werkt onder andere samen met Royal Collections (Londen); Palazzo Reale (Napels); Birmingham Museums; Castletown House (Celbridge); en Palace Museum (Beijing).

Museum Speelklok, staande klok met orgelpijpen 'Braamcampklok', Charles Clay, Londen, ca. 1738. Foto: Joram Blomkwist

Ook het project Meester I.S. - Mysterieuze tijdgenoot van Rembrandt van Museum De Lakenhal ontving een bijdrage. In samenwerking met Serlachius Museum (Finland) gaat Museum de Lakenhal integraal onderzoek doen naar de nog vrij onbekende 17e eeuwse kunstenaar Meester I.S., en maken ze een tentoonstelling over het oeuvre van deze kunstenaar.

Aantal aanvragen: 12

Gehonoreerd: 8

Totaal gevraagd bedrag: € 910.785

Toegekend bedrag: € 320.306