Kunst Presentatie Internationaal
Persijn Broersen & Margit Lukács, I Wanna Be Like You (videostill), 2024. Courtesy AKINCI
Kunstenaars uit Nederland die hun werk in het buitenland willen presenteren of internationaal erkende kunstinstellingen buiten Nederland die actueel werk van levende beeldend kunstenaars uit Nederland willen tonen, kunnen via de regeling Kunst Presentatie Internationaal een bijdrage krijgen voor de kosten van het internationaal tonen van werk. Het doel van deze regeling is het stimuleren en vergroten van de internationale bekendheid en waardering van hedendaagse beeldende kunst uit Nederland. De bijdrage is voor kosten die de zichtbaarheid van het werk vergroten en niet in de reguliere begroting van een presentatie zijn opgenomen. Zoals een eventuele gastconservator, reis- en verblijfkosten van betrokken kunstenaar(s) of gastcurator, transport- en daarbij behorende verzekeringskosten, productiekosten en vertaalkosten. Ook een bijdrage in de kosten voor de productie van nieuw werk valt hieronder.
In 2024 zette de groei in het aantal aanvragen zich verder door, na de stijging die we in 2023 al zagen ten opzichte van de jaren voor corona. Dit kan komen doordat kunstenaars uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk beter aansluiting vinden bij internationale instellingen, of doordat buitenlandse instellingen het fonds beter weten te vinden. Daarnaast spelen mogelijk ook de gestegen kosten, zoals transport, een rol, waardoor kunstenaars en instellingen vaker op zoek gaan naar aanvullende financieringsbronnen.
Opvallend is dat steeds meer individuele kunstenaars een aanvraag indienen bij Kunst Presentatie Internationaal. Net als in voorgaande jaren kwamen de meeste gehonoreerde aanvragen uit België, Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. De relatieve nabijheid van deze landen maakt het makkelijker voor zowel het platform als de kunstenaars om elkaar fysiek te ontmoeten. Opvallend is het hoge aantal gehonoreerde aanvragen uit Zuid-Korea en Japan.
Zo zagen we het enthousiasme voor kunstenaars uit Nederland terug bij de Gwangju Biënnale (Zuid-Korea), waar Alban Karsten, Bodil Ouédraogo, Nayul Kim, Marc Oosting, Paul Geelen, Persijn Broersen, Margit Lukács, Andrius Arutiunian, Brianna Leatherbury en Katja Novitskova te zien waren. Het werk van deze kunstenaars was te zien in de hoofdtententoonstelling en in het Nederlandse landenpaviljoen. Er was een speciale zaal gewijd aan de kunstenaars uit Nederland.
Een ander voorbeeld is de Chisenhale Gallery (London). Deze galerie ontving een bijdrage voor het organiseren van een Nederlands jaar door 3 kunstenaars achter elkaar te programmeren. Het jaar begon met Rory Pilgrim met Pink & Green. Vervolgens Simnikiwe Buhlungu met hygrosummons (iter.01) en aan het eind van het jaar werd het werk License to Live van Bruno Zhu gepresenteerd.
Aantal aanvragen: 204 | Gehonoreerd: 131 |
Totaal gevraagd bedrag: € 3.948.884 | Toegekend bedrag: € 2.149.806 |