Personeelsbeleid

Het personeelsbeleid is gericht op het creëren van een werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd, betrokken en gemotiveerd voelen. In 2024 hebben we ons verder toegelegd op het bevorderen van duurzame inzetbaarheid, verbetering van toegankelijkheid en persoonlijke ontwikkeling van ons personeel.

In 2024 zijn er 5 nieuwe medewerkers in dienst gekomen en is er van 9 medewerkers afscheid genomen.

Op 31-12-2024 zijn er 67 medewerkers in dienst, waarvan 34 met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en 33 met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Het Mondriaan Fonds investeert in preventie (onder andere door het aanbieden van stoelmassage en een vitaliteitsweek) en probeert ziekteverzuim zoveel mogelijk te voorkomen. Het ziekteverzuim was in 2024 4,9%.

Duurzame inzetbaarheid

Gezonde en tevreden medewerkers dragen bij aan het succes van een organisatie. Daarom is er dit jaar extra aandacht besteed aan vitaliteitsprogramma's en is geïnvesteerd in verbeterde werk- en stilteruimtes.

Ontwikkeling en groei

Om de medewerkers te ondersteunen in hun professionele groei, is geïnvesteerd in een breed scala aan opleidingsmogelijkheden. Medewerkers konden deelnemen aan cursussen, coachingstrajecten en interne ontwikkelingsprogramma’s vanuit de 6 rijkscultuurfondsen.

Het meten van medewerkersbetrokkenheid is een belangrijk onderdeel van ons personeelsbeleid. Het tweejaarlijkse medewerkersonderzoek levert daarbij waardevolle inzichten op.

Werken aan Uitvoering

In 2024 heeft het fonds verder gewerkt aan het verbeteren van de dienstverlening en toegankelijkheid, zowel van het fonds zelf als van de sector, in het kader van de WaU (Werken aan Uitvoering). De WaU is gericht op de klantbeleving van de aanvrager, het efficiënter maken van processen en meer uitwisseling van kennis en ervaring tussen medewerkers, tussen het fonds en relevante externe organisaties waardoor medewerkers de aanvragers beter kunnen helpen en te woord kunnen staan.

Een voorbeeld van een WaU-traject is dat medewerkers een dag konden meelopen bij een instelling om zich verder te verdiepen in bovengenoemde punten. Instellingen hebben enthousiast en in groten getale gereageerd op de oproep om medewerkers te ontvangen. De ervaringen uit de bezoeken worden breed gedeeld binnen de organisatie, waarbij de leerpunten ter harte worden genomen. Inmiddels hebben een aantal medewerkers in 2024 een 2e meeloopdag gehad, waarna zij hun bevindingen hebben teruggekoppeld.

Tevens is onder de WaU een gezamenlijk project met de 6 rijkscultuurfondsen gestart. De fondsen stimuleren trainingen, opleiding en coaching van hun medewerkers. Trainingen worden ingezet voor het ontwikkelen van competenties die de kwaliteit van het werk verbeteren en de fondsen beter in staat stellen aanvragers en aanvragen goed te benaderen en te begrijpen. De fondsen zorgen zo voor vernieuwing van hun werkpraktijk, voor flexibiliteit en inzicht bij dienstverlening en voor een verbeterde benadering en beoordeling van werk van verschillende typen aanvragers. Een aantal gezamenlijke trainingen zijn gevolgd en heeft ook tot een verbreding van netwerken geleid. Inmiddels hebben de fondsen een gezamenlijke aankoop gedaan van een leermanagementsysteem: de Fonds Academie. Via dit platform kunnen medewerkers een breed scala aan trainingen, podcasts, webinars en cursussen gaan volgen. Ook het toevoegen van eigen content en thema’s is mogelijk. De lancering van de Fonds Academie heeft in februari 2025 plaatsgevonden.

Vertrouwenspersoon

Het Mondriaan Fonds heeft een externe vertrouwenspersoon die gevraagd en ongevraagd kan adviseren ten aanzien van beleid op het gebied van ongewenst gedrag. In 2024 is de externe vertrouwenspersoon 1 keer geraadpleegd. Er werden geen klachten ingediend.

Ondernemingsraad

Sinds 2023 heeft het Mondriaan Fonds een ondernemingsraad (or). In 2024 is de or actief geweest op verschillende onderwerpen en heeft zij meerdere overleggen gevoerd met de bestuurder, HR en hoofd bureau. De or heeft onder andere vragen gesteld en geadviseerd over thema’s als ziekteverlof, het klokkenluidersreglement en de opzet voor beoordelingsgesprekken.