Kunst Verbinding
Sencity Festival in Tivoli Vredenburg, 2022. Foto: Jessie Kamp
Kunst Verbinding is bestemd voor festivals, manifestaties en andere publieke initiatieven die niet primair op beeldende kunst zijn gericht maar wél ruimte bieden aan beeldende kunst. Het doel van deze regeling is het stimuleren van de verbinding van nieuwe doelgroepen met beeldende kunst. De bijdrage kan gebruikt worden voor een eenmalig evenement op het gebied van hedendaagse beeldende kunst. De hoogte van de bijdrage is maximaal 40% van de variabele projectkosten van het beeldende kunstprogramma.
In 2024 bleef het aantal aanvragen en toekenningen gelijk aan 2023. Het totaal aangevraagde bedrag steeg met 35%, terwijl het toegekende bedrag ruim 67% hoger uitviel. De aanvragers variëren van festivals (60%), een theater, een muziek- en een natuurorganisatie.
Kunst Verbinding ging van start in 2021. Hoewel het aantal aanvragen in 2022 kort piekte, weerspiegelen de resultaten van 2024 goed het gemiddelde van de beleidsperiode 2021-2024. De voorwaarden van de regeling sluiten vooral aan bij een kleine groep aanvragers, met name pop- en cultuurfestivals die een bijdrage konden krijgen voor het beeldende kunstonderdeel van hun programma. Festivals met de presentatie van beeldende kunst als primair doel kunnen niet binnen deze regeling aanvragen. Voor hen is tot nu toe ruimte binnen de regeling Kunst Erfgoed Presentatie. We hebben besloten om Kunst Verbinding te beëindigen in 2025 en de festivals uit de regeling Kunst Erfgoed Presentatie te halen. In 2025 wordt een nieuwe regeling gelanceerd, specifiek gericht op alle soorten festivals om de toegankelijkheid voor deze categorie te bevorderen en de aanvraaglast te verlichten.
In 2024 ontving Kaya Kaya een bijdrage voor het festival Arte den Kura in de Curaçaose wijk Otrobanda. In een interactieve Outdoor Exposition werd bestaand werk van fotograaf Sinaya Wolfert getoond. Leegstaande panden werden pop-up galeries. Wolferts beelden tonen bewoners van Ser’i Otrobanda, een deelwijk van waaruit The Kaya Kaya Movement is ontstaan. Wandelingen en liveoptredens, zoals spoken word, rap en performance, gaven bezoekers inzicht in het leven en de geschiedenis van de wijk.
Ook Calefax, een muziekformatie van 5 rietblazers, ontving een bijdrage voor een muzikale expeditie langs de strandbeesten van kunstenaar Theo Jansen op Oerol, Terschelling. De strandbeesten, geconstrueerd uit pvc-buizen, werden begeleid door een muziekcompositie uitgevoerd op riet- en pvc-instrumenten. Het publiek had een actieve rol, waardoor Strandbeest Zingt een levendige locatievoorstelling werd waarin beeldende kunst, muziek en natuur samenkwamen. De voorstelling werd 16 keer opgevoerd op Oerol en reisde daarna langs verschillende festivals in Nederland, waaronder Wonderfeel.
Aantal aanvragen: 26 | Gehonoreerd: 9 |
Totaal gevraagd bedrag: € 773.378 | Toegekend bedrag: € 260.108 |