Beeldbepalers

Om een breed publiek kennis te laten maken met het werkproces van beeldend kunstenaars organiseert het Mondriaan Fonds in samenwerking met debatcentrum De Balie in Amsterdam de serie Beeldbepalers. Vooraanstaande kunstenaars krijgen de gelegenheid om De Balie als laboratorium te gebruiken en in aanwezigheid van publiek hun gedachten te delen over hun werk en deze tijd. In september zijn 2 edities van Beeldbepalers georganiseerd.

Op 4 september stelde kunstenaar Iris Kensmil een avond samen rond verbeeldingen vanuit Zwart perspectief. Kensmil verbeeldt in haar werk belangrijke Zwarte schrijvers, musici en activisten. Ze maakte voor Beeldbepalers een nieuwe performance genaamd One Step backward, Two Step Forward. Deze performance toont beeldmateriaal van Kensmil zelf over Zwarte denkers. Djuwa Mroivili, Lakiescha Tol, Zaïre Krieger, Lisette Ma Neza, Munganyende Hélène Christelle, en Grâce Ndjako onderzoeken in dit werk samen wat Zwarte intellectuelen voor hen betekenen. Daarnaast gaven directeur van London’s Chisenhale Gallery Zoé Whitley en curator van het Van Abbemuseum Nick Aikens een lezing en ging Kensmil in gesprek met kunstenaar Willem de Rooij over wat kunst is en doet (of kan doen).

Zaterdag 25 september stond in het teken van beeldend kunstenaar Tjebbe Beekman en de verandering die plaatsvond in zijn werk. In zijn eerdere werk speelden verbeelding van een dystopische samenleving door middel van gefragmenteerde architectonische structuren een rol, waarin eenzaamheid en insluiting aanwezige thema’s waren. Zijn nieuwe werk viert door middel van citaten de schilderkunst zelf en is daarnaast een antwoord op de huidige tijd. Tijdens Beeldbepalers is Beekman met verschillende wetenschappers, kunstenaars en musici op zoek gegaan naar wat de verandering in zijn werk veroorzaakte en wat dit nieuwe werk zegt over onze tijd.

Beeldbepalers was live te volgen via De Balie TV.