KunstKoop. Foto: Johan Nieuwenhuize

KunstKoopregeling

KunstKoop. Foto: Johan Nieuwenhuize

Particulieren kunnen met de KunstKoop hedendaagse kunst en vormgeving op afbetaling kopen bij meer dan 120 galeries verspreid over Nederland. Het aankoopbedrag kan worden uitgespreid over een periode van maximaal 36 maanden, zonder rente over extra kosten. Het Mondriaan Fonds neemt deze voor zijn rekening. Zo wordt het kopen van kunst toegankelijker voor een grotere groep mensen. Een eigen collectie voor ieder budget. Santander Consumer Finance is sinds 2020 samenwerkingspartner voor de regeling. Kopers die gebruik willen maken van de KunstKoop kunnen bij Santander hun leningaanvraag volledig online indienen.

In 2021 vond een aanvraagronde plaats voor galeries die nog niet aan de KunstKoop deelnamen. In verband met de corona-omstandigheden werd de deelnametermijn van de reeds aangesloten galeries met 2 jaar verlengd. Als resultaat van deze aanvraagronde kwamen 8, zowel jonge als gevestigde, galeries in aanmerking voor deelname aan de KunstKoop in 2022 en 2023. Dit zijn: Contour Gallery (Rotterdam), Galerie Fleur & Wouter (Amsterdam), Gallery Lukisan (Bergen op Zoom), Gallery van Dun (Oisterwijk), Gallery Vriend van Bavink (Amsterdam), GoMulan Gallery (Amsterdam), Nuweland (Oosterzee) en Pontarte (Maastricht).

Het totaal aantal afgesloten contracten voor KunstKoop-leningen was in 2021 329. Er is voor € 1.176.971 aan kunst gekocht, in 2020 was dat nog € 1.835.543. In de laatste 3 maanden van 2021 is weer een stijgende lijn te zien.

Ook 2021 was door de coronamaatregelen een lastig jaar voor galeries door de sluitingen en vermindering van tentoonstellingen. Toch konden - anders dan in 2020 - verschillende kunstbeurzen plaatsvinden, zoals Art Rotterdam, Unseen, KunstRAI en PAN Amsterdam. Galeries maakten hun presentaties online zichtbaar. Uit een onderzoek van de NGA naar de kunstmarkt blijkt dat de omzet uit online verkopen sinds de uitbraak van de coronapandemie aanzienlijk is gestegen.

In lijn met de nieuwe huisstijl van het Mondriaan Fonds die dit jaar werd gelanceerd, kregen ook de KunstKoop folders een update met het nieuwe logo van het Mondriaan Fonds. Alle galeries ontvingen daarnaast een communicatie toolkit met materialen om de KunstKoop via eigen online kanalen onder de aandacht te brengen. Om de zichtbaarheid van de KunstKoop verder te bevorderen werden advertenties geplaatst in de collectiespecial van Metropolis M en de Groene Amsterdammer. De KunstKoop werd ook onder de aandacht gebracht door onder meer Gallery Viewer, Young Collectors Circle, Art Rotterdam en in artikelen in Het Parool en Volkskrant met tips voor beginnende kunstkopers.

Totaal aankoopbedrag kunstwerken: € 1.176.971

Totaal leenbedrag: € 1.059.274

Aantal afgesloten contracten: 329