Peer-to-Peer sessions 2021

In reactie op de coronacrisis heeft het Mondriaan Fonds in 2020 samen met 5 Europese fondsen een online pilot ontwikkeld waarbij een groep van internationale experts online feedback gaf aan kunstenaars. In 2021 is de samenwerking uitgebreid met 3 nieuwe partners: Danish Art Foundation, Estonian Centre for Contemporary Art, Flanders Arts Institute, Frame Contemporary Art Finland, International Artists Studio Program in Stockholm, Latvian Centre for Contemporary Art, Office for Contemporary Art Norway, en Pro Helvetia (Switzerland).

In totaal hebben 8 Nederlandse kunstenaars ieder 2 gesprekken gehad met internationale curatoren en hebben 4 Nederlandse curatoren meerdere gesprekken gehad met kunstenaars uit de landen van de deelnemende fondsen. Uit een evaluatie blijkt dat de deelnemers bijzonder enthousiast zijn over de online sessies. Het gemis aan contact met internationale ‘peers’ wordt zo toch enigszins mogelijk gemaakt.

Naast de samenwerking met de 8 cultuurfondsen zijn ook online meetings opgezet in samenwerking met Nederlandse ambassades. In Frankrijk gingen 6 door de ambassade geselecteerde curatoren online in gesprek met 3 in Nederland wonende kunstenaars en in Duitsland 5 door de ambassade geselecteerde curatoren met 2 in Nederland wonende kunstenaars. Met de Nederlandse ambassade in het Verenigd Koninkrijk en de British Council zijn museum- en festivaldirecteuren (of curatoren) uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland met elkaar in gesprek gegaan over het thema diversiteit en inclusie.

Uit de evaluatie blijkt dat de deelnemende kunstenaars en curatoren enthousiast zijn over de online meetings en is door verschillende partijen interesse getoond om werk in de collectie op te nemen of te selecteren voor tentoonstellingen.