Uitreiking Museumtalentprijs 2021: Marieke Koppelmans, Lizanne Gille en Satareh Noorani. Foto: Paul Tolenaar

Erfgoedtalentprijzen

Uitreiking Museumtalentprijs 2021: Marieke Koppelmans, Lizanne Gille en Satareh Noorani. Foto: Paul Tolenaar

Het Museumtalent en Monumententalent van het jaar zijn aanmoedigingsprijzen voor jonge erfgoedprofessionals tot en met 31 jaar, ingesteld door de minister van OCW sinds 2017. Doel is talent in de sector in de schijnwerpers te zetten en de erfgoedbranche te stimuleren om te verjongen en na te denken over mogelijkheden voor kennisoverdracht. De erfgoedtalentprijzen bevorderen de verbinding van generaties in de erfgoedsector en genereren positieve (publicitaire) aandacht voor cultureel erfgoed en jonge professionals. 

De prijs komt tot stand door een samenwerking van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Mondriaan Fonds. Het fonds levert een jurylid en financiert de erfgoedtalentprijs in het kader van talentontwikkeling. Winnaars ontvangen een naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject ter waarde van € 7.000. De andere finalisten krijgen de mogelijkheid € 3.000 euro te besteden aan een persoonlijk ontwikkelingstraject.

Monumententalent 2021

Eelco van der Lingen, directeur Mondriaan Fonds overhandigt een de cheque aan Ankie Petersen, winnaar Monumententalent 2021 tijdens het Monumentencongres.

In november vond op het Nationaal Monumentencongres in Amsterdam de uitreiking van het Monumententalent 2021 plaats. Er werden in totaal 17 kandidaten aangedragen en de jury heeft daaruit 3 finalisten gekozen. Ankie Petersen werd uitgeroepen tot Monumententalent 2021 vanwege haar inzet als zelfstandige erfgoedprofessional en als officier bij de Landmacht op het gebied van erfgoedbescherming in crisistijd. Tevens is Petersen medeoprichter van Kerkvernieuwers. In haar werk zoekt ze constant naar nieuwe verbindingen tussen verschillende werelden en werkvelden die elkaar normaliter niet zo snel raken. Ze is een voorbeeld voor de moderne erfgoedprofessional, opererend in een nog vrij onderbelicht en onontdekt deel van de cultuursector.

De twee andere prijzen gingen naar Ariadne Onclin en Tom Huizer. Onclin is werkzaam als architectuurhistoricus en zet zich al bijna 4 jaar in voor het Post65-erfgoed in de gemeente Almere. Huizer zet zich in voor duurzaam erfgoed en duurzame energietechnieken. Vanuit het bedrijf De Groene Grachten werkt hij aan het verduurzamen van monumentale panden.

Mals Media maakte korte introductiefilms over het werk van de finalisten

Museumtalent 2021

Eelco van der Lingen, directeur Mondriaan Fonds, met Museumtalent 2021 Setareh Noorani. Foto: Paul Tolenaar

Uit 22 aanmeldingen heeft de jury 3 jonge professionals gekozen in 2021 die meedingen naar de titel Museumtalent 2021. Alle 3 de kandidaten onderscheiden zich door hun visie op het museumveld en hun innovatieve werkwijzen. Op 24 januari 2022 werd Setareh Noorani uitgeroepen tot Museumtalent 2021 tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Museumvereniging. Noorani onderscheidt zich door programma’s te ontwikkelen met nieuwe perspectieven vanuit zorgvuldig theoretisch onderzoek. Zij maakt deel uit van het experimentele collectief Zenevloed en leidt het meerjarige onderzoeksproject Collecting Otherwise bij Het Nieuwe Instituut. Volgens de jury weet Noorani een breed palet projecten uit te voeren, niet alleen bij Het Nieuwe Instituut, maar ook als zelfstandige en draagt zij actief bij aan de ontwikkeling van het veld. Zij speelt in op actualiteiten en weet die te verweven met theorie en praktijk. Als erfgoedprofessional verwacht de jury dat Noorani komende jaren zal bijdragen aan een brede ontwikkeling van het erfgoedveld en de museale sector specifiek.

De andere 2 finalisten zijn Lizanne Gille (junior conservator Spoorwegmuseum) en Marieke Koppelmans (programmamanager en lid van managementteam van het Limburgs Museum) ontvingen eveneens een cheque voor een naar eigen wens in te vullen ontwikkelingstraject.

Mals Media maakte korte introductiefilms over het werk van de finalisten