Ronald Ophuis, Hollandse meesters in de 21e eeuw. Foto: Rudolf van den Berg

Hollandse Meesters

Ronald Ophuis, Hollandse meesters in de 21e eeuw. Foto: Rudolf van den Berg

De serie Hollandse Meesters in de 21e eeuw is ruim 10 jaar geleden begonnen als een samenwerkingsproject van regionale omroepen en beeldende kunstinstellingen. Sinds de eerste reeks van 20 films is het uitgegroeid tot een omvangrijk project waarin verschillende generaties kunstenaars worden vastgelegd. De korte filmportretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek zijn gemaakt door gerenommeerde filmmakers en bieden inzicht in de werkwijze en ideeënwereld van de kunstenaar.

De reeks wordt geproduceerd door Interakt en Michiel van Nieuwkerk. Het Mondriaan Fonds ondersteunde de serie vanaf de opstart tot 2016 samen met het Mediafonds. Na het wegvallen van het Mediafonds draagt het Mondriaan Fonds samen met andere financiële partners bij aan nieuwe films en de programma’s daaromheen.

Na de afronding van de eerste 100 portretten, wordt de serie vanaf 2017 met enkele portretten per jaar aangevuld. In 2021 is gewerkt aan filmportretten over Navid Nuur en Ansuya Blom. Deze zal samen met een derde portret over Dick Verdult in 2022 in première gaan. Alle films uit de reeks zijn te bekijken via hollandsemeesters.info.