Prospects 2021. Foto: Jordi Huisman

Prospects

Prospects 2021. Foto: Jordi Huisman

Jaarlijks organiseert het Mondriaan Fonds gelijktijdig met Art Rotterdam de tentoonstelling Prospects. In de Van Nellefabriek wordt dan werk getoond van kunstenaars die een bijdrage kregen om een start te maken met hun carrière. Het fonds doet dit om de zichtbaarheid van startende kunstenaars een extra impuls te geven. Door de nabijheid van Art Rotterdam kunnen kunstprofessionals, verzamelaars en een breed publiek kennismaken met het werk van deze veelbelovende kunstenaars.

vlnr Bart Lunenburg, Eelco van der Lingen, dem. minister Van Engelshoven, Fons Hof. Foto: Aad Hoogendoorn

In 2021 werd Prospects voor de negende keer op rij georganiseerd. Dit keer niet zoals gebruikelijk in februari, want als gevolg van de lockdown werd de tentoonstelling verplaatst naar de zomer. Er was werk te zien van 74 kunstenaars die in 2019 een Werkbijdrage Jong Talent (nu: Kunstenaar Start) ontvingen. In verband met het grote aantal deelnemers en de geldende coronamaatregelen was de tentoonstelling verspreid over 2 locaties en het buitenterrein van de Van Nellefabriek. De ruime opzet oogstte veel lof bij zowel pers als publiek. Het werk van de kunstenaars kwam goed tot zijn recht en de kwaliteit werd over het algemeen hoog bevonden. Een aantal kunstwerken werd direct aangekocht en kunstenaars kwamen in gesprek met potentiële opdrachtgevers, kopers, galeriehouders en geïnteresseerd publiek.

De tentoonstelling werd samengesteld door Johan Gustavsson (mededirecteur 1646, Den Haag). Hij werd daarbij geassisteerd door stagiair Gabija Seiliute. Mika Radescu van Tom Postma Design was verantwoordelijk voor het ruimtelijk ontwerp en Team Thursday ontwierp de grafische uitingen.

Video still van Stampa x Prospects @ Art Rotterdam

Voor de bijbehorende catalogus interviewde Roos van der Lint een aantal deelnemers over de noodgedwongen aanpassingen in hun werk vanwege de coronapandemie. Plannen moesten worden uitgesteld of aangepast, nieuwe mogelijkheden onderzocht en noodgedwongen kwamen kunstenaars tot andere inzichten en oplossingen. ‘This is not the comedy we intended when the year began’, schreef Linde Bast in neonletters op de wand. Dat het moeilijke jaar ook positief kon uitpakken, bleek zowel uit het artikel van Roos van der Lint, als uit de tentoonstelling zelf. Dit werd nog eens onderstreept door de keuze van talkshow Stampa om de terugkeer van de kunst na anderhalf jaar lockdown te vieren tijdens een 2 uur durende live show vanuit Prospects