Herdenking Slavernijverleden 2021. Foto: Amaury Miller

Herdenking Slavernijverleden

Herdenking Slavernijverleden 2021. Foto: Amaury Miller

Jaarlijks vindt in Nederland de herdenking plaats van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarnaast worden in het hele land lokale herdenkingen van het slavernijverleden georganiseerd. Een bijdrage voor het organiseren van de nationale herdenking en het stimuleren en faciliteren van lokale herdenkingen kan alleen worden aangevraagd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee).

Met de bijdrage Herdenking Slavernijverleden stimuleert het Mondriaan Fonds de verbreding en verdieping van de nationale herdenking, waarbij een relatie wordt gelegd tussen verleden en heden. Het gaat om een bijdrage van maximaal € 200.000 per jaar.

Herdenking Slavernij Verleden 2021

Het NiNsee organiseerde op 1 juli 2021 de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden bij het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam. Centraal in de herdenking stonden één minuut stilte en kransleggingen. De herdenking werd omlijst door een optreden van Jeangu Macrooy en toespraken van toenmalig demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren, voorzitter van het NiNsee Linda Nooitmeer en burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. De Nationale Herdenking werd rechtstreeks door de NOS op de televisie uitgezonden.

Gehonoreerd: 1

Toegekend bedrag: € 200.000