Internationaal bezoekersprogramma

De Nederlandse kunstsector acteert in een snel veranderende wereld waardoor aansluiting met het buitenland belangrijk is. Met het internationaal bezoekersprogramma wil het Mondriaan Fonds internationale belangstelling wekken voor hedendaagse beeldende kunst in Nederland en de positie daarvan in het buitenland versterken. Doel is buitenlandse curatoren en deskundigen kennis laten maken met het Nederlandse culturele leven, zodat zij Nederlandse kunstenaars en curatoren programmeren, uitnodigen voor gerenommeerde buitenlandse festivals en instituten, publiceren in internationale tijdschriften, samenwerking en coproducties opzetten en het internationale netwerk van Nederland verruimen. Het Mondriaan Fonds biedt buitenlandse curatoren en deskundigen een programma op maat aan dat aansluit bij hun werkpraktijk en interesses.

In 2022 zijn er 55 kunstprofessionals uit 15 verschillende landen te gast geweest in het bezoekersprogramma. De bezoeken werden georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse ambassades in België, China, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Korea, Polen, de Verenigde Arabische Emiraten en Zwitserland. De nadruk van deze bezoeken lag op grote events zoals Amsterdam Art Week, Art Rotterdam, Unseen (Amsterdam) en de open studio’s van de Rijksakademie (Amsterdam), Jan van Eyck (Maastricht), de Ateliers (Amsterdam) en enkele belangrijke individuele presentaties van Nederlandse kunstenaars.

Als vervolg van de online Peer-to-Peer gesprekken tussen kunstenaars uit Nederland met curatoren uit België werd in 2021 een groep kunstprofessionals uit België uitgenodigd voor een tweedaags bezoek aan Nederland. Begin 2022 bezocht een groep Nederlandse professionals op hun beurt Belgische kunstenaars en instellingen. Ondanks de beperkingen als gevolg van de coronapandemie zijn er concrete resultaten van deze uitwisseling. Zo heeft curator Yann Chevallier naar aanleiding van zijn bezoek de kunstenaar Sand Murray-Wassink uitgenodigd voor een solo tentoonstelling bij Le Confort Moderne (Poitiers, Frankrijk), heeft directeur Pascal Neveux werk aangekocht voor de collectie van het Frac Picardie (Frankrijk) van kunstenaars Koen Taselaar en Iris Kensmil, heeft directeur Bryony Bond de kunstenaar Afra Eisma uitgenodigd voor een soloshow in The Tetley (Leeds, Verenigd Koninkrijk) en zijn de volgende kunstenaars uitgenodigd voor een bijdrage aan de Triennale Art & Industrie de Dunkerque (Frankrijk): Aimée Zito Lema, Lisette de Greeuw, Mercedes Azpilicueta, Vibeke Mascini, Jennifer Tee, Marjet Zwaans en Eline Benjaminsen.

Henriette Gillerot (new window), assistent curator van de Triennale Art & Industrie de Dunkerque, over diens bezoek:

“Ter gelegenheid van de organisatie van de 2de editie van de Triennale Art & Industrie de Dunkerque (10 juni 2023 - 4 januari 2024) bracht ik als jonge curator een bezoek aan Nederland. Er stond een intensief programma vol ontmoetingen op de agenda. Rondtrekkend door het land met Haco de Ridder heb ik erg veel geleerd van de rijke gesprekken die ik voerde met zowel jonge, opkomende Nederlandse kunstenaars als met gevestigde namen. Uit mijn vierdaagse bezoek kwamen samenwerkingen en doorlopende dialogen met deze kunstenaars voort.”

Daarnaast heeft Kate Siersputowski, directeur van de EXPO Chicago, in samenwerking met het Nederlands consulaat in New York een groep Nederlandse kunstprofessionals uitgenodigd voor deelname aan het Curatorial Exchange Program in april 2023 van de EXPO Chicago beurs. In 2022 waren er ook 5 kunstprofessionals te gast als follow-up van de oriëntatiereis in 2019 naar Pakistan en de Verenigde Arabische Emiraten.