Nederlandse paviljoen Biënnale van Venetië

melanie bonajo, Nederlandse inzending voor Biennale van Venetiëice Biennale 2022. Foto: Peter Tijhuis.

Het Mondriaan Fonds is als opdrachtgever verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending van de internationale beeldende kunstmanifestatie de Biënnale van Venetië (Italië). In 2022 vertegenwoordigde kunstenaar melanie bonajo Nederland tijdens de 59ste editie van de biënnale. bonajo presenteerde in het Nederlands paviljoen een nieuwe video-installatie getiteld When the body says Yes. Het curatorenteam bestond uit Orlando Maaike Gouwenberg, Geir Haraldseth en Soraya Pol. In samenwerking met scenograaf Théo Demans creëerde bonajo een installatie die bezoekers uitdaagt aanraking en intimiteit vanuit een ander perspectief te benaderen. Het doet een beroep op de zintuigen en helpt de bezoeker na te denken over de betekenis van deze thema’s in relatie tot het eigen lichaam.

melanie bonajo, Nederlandse inzending voor de Biennale van Venetië 2022. Foto: Peter Tijhuis.

Op donderdag 21 april werd het Nederlands paviljoen officieel geopend door directeur-generaal Cultuur & Media Barbera Wolfensberger van het ministerie van OCW. Dit paviljoen bevond zich voor één keer op een andere locatie bevond dan normaal. In plaats van in het Rietveld paviljoen in de Giardini, streek het Nederlandse paviljoen neer in de Chiesetta della Misericordia. Dit is een ontheiligde 13e-eeuwse kerk in de Venetiaanse wijk Cannaregio. In overleg met stichting Rietveldpaviljoen, het ministerie van OCW en de Biënnale van Venetië nam het Center for Contemporary Arts (CCA) uit Estland dit keer het Rietveldpaviljoen in gebruik.

Chiesetta della Misericordia in de Venetiaanse wijk Cannaregio. Foto: Peter Tijhuis

De tentoonstelling When the body says Yes (new window) is tot en met 27 november 2022 te zien geweest en heeft tussen april en november 65.745 bezoekers ontvangen. De tentoonstelling werd lovend ontvangen door de pers. Zo schreef kunstjournalist Anna van Leeuwen in de Volkskrant (new window):

"Nederland heeft een gewaagde, spectaculaire, vooruitstrevende en ontroerende tentoonstelling afgeleverd, die in het hoekige, witte Rietveldpaviljoen totaal niet had gepast."

Kunstjournalist Sandra Smallenburg schreef in NRC (new window):

"Buiten de gebaande paden heeft de kunstenaar een kunstwerk neergezet dat serieus vrolijk stemmend is en uitermate bevrijdend.”

Verschillende kunstpodia hebben interesse getoond om de tentoonstelling When the body says Yes in de toekomst te presenteren. Zo staat de tentoonstelling gepland om in 2023 onder andere af te reizen naar het FOMU (Antwerpen, België) en KUMU (Tallinn, Estland).