Prijs voor de Jonge Kunstkritiek
De Prijs voor Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor critici en essayisten tot 35 jaar en wordt uitgereikt in de categorieën Essay, Recensie en Innovatieve kunstkritische praktijken. Deze laatste categorie is nieuw sinds 2022. De prijs is een initiatief van verschillende kunstinstellingen en het Mondriaan Fonds zelf. Naast een geldprijs per categorie, krijgen de winnaars een persoonlijke mentor aangeboden die hen een jaar lang intensief begeleidt bij het maken van keuzes en het realiseren van nieuwe kritieken. Daarnaast worden praktische beloningen beschikbaar gesteld door de partners van de prijs – in de vorm van een residentie, masterclass, werkplek of een gerichte schrijfopdracht. De winnende teksten worden gepubliceerd in samenwerking met de mediapartners.
Op 15 december werden de winnaars van de editie 2022 bekendgemaakt in museum M Leuven in België. Lena van Tijen mocht de hoofdprijs in de categorie Essay in ontvangst nemen voor haar essay Mag het weg?. Ze schrijft hierin over het kunstenaarsarchief: wanneer zijn de spullen van een kunstenaar van waarde en wanneer vinden wij iets kunsthistorisch relevant? Het essay werd nadien gepubliceerd in De Groene Amsterdammer en in HART. De basisprijzen in de categorie Essay gingen naar Loren Snel en Lara den Hartog Jager.
De hoofdprijs in de categorie Recensie ging naar Laura Herman voor haar recensie van de tentoonstelling Wet Job van Camille Henrot in Middelhemmuseum in Antwerpen. Herman reflecteert in het artikel vanuit het moederschap op de tentoonstelling. Ze bevraagt de positie van vrouwen en de verwachtingen door maatschappelijke normen en waarden. Het tijdschrift Tubelight stelde een speciaal katern beschikbaar waarin de recensie werd gepubliceerd. De basisprijzen in de categorie Recensie gingen naar Zoë Dankert en Emma van Meyeren.
Binnen de nieuwe categorie Innovatieve kunstkritische praktijken is de hoofdprijs naar Zoë Dankert en Alix de Massiac gegaan voor hun podcastserie Werktitel. In deze podcastserie kijken de makers naar de werkcultuur en normen en waarden die het leven van een kunstwerker definiëren. Ze spraken hiervoor met kunstenaars, docenten en andere vertegenwoordigers van de sector. De podcast bestaat uit een reeks van 11 afleveringen.
Klik hier (new window)voor de website van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek.