Nina Glockner en Sachi Miyachi, There Is No Better Me, 2022. Foto: Ayako Nishibori.

Kunstenaar Project

Nina Glockner en Sachi Miyachi, There Is No Better Me, 2022. Foto: Ayako Nishibori.

Beeldend kunstenaars die minimaal 1 jaar professioneel werkzaam zijn en een specifiek plan willen uitvoeren, gebonden aan een duidelijke werkperiode kunnen een bijdrage Kunstenaar Project aanvragen. Het doel van deze regeling is kunstenaars de mogelijkheid bieden specifieke plannen uit te voeren om zo een betekenisvolle en zichtbare bijdrage te leveren aan de hedendaagse beeldende kunst in Nederland of het Caribisch deel van het Koninkrijk. De bijdrage kan gebruikt worden als tegemoetkoming in de projectkosten. Het kan gaan om een vaste bijdrage voor een werkperiode van 1 tot maximaal 6 maanden of een flexibele bijdrage voor een periode van maximaal 12 maanden.

In 2022 werden de meeste beperkingen die waren opgelegd in verband met de coronapandemie weer opgeheven. Parallel hieraan groeide het aantal aanvragen dat werd ingediend. Een voorbeeld is het project There is No Better Me bij kunstpodium Beautiful Distress (Amsterdam). Hiervoor transformeerden kunstenaars Sachi Miyachi en Nina Glockner het gebouw in een kunstwerk. De inspiratie voor het werk kwam voort uit een residentie periode bij het Fukuroda Psychiatrisch Ziekenhuis (Japan), waar de kunstenaars onderzoek hebben gedaan naar de maatschappelijke vooroordelen en ideeën rondom het menselijk gedrag. Dit onderzoek heeft zich in het kunstwerk vertaald naar een ervaring voor alle zintuigen.

In 2022 ontstond er ook weer meer ruimte om projecten in het buitenland uit te voeren. Zo ook het project Once upon a time, the water once followed the disappeared trace left by the cave van kunstenaar Suat Ögüt. Deze video-installatie gaat over de regio rondom de 12.000 jaar oude stad Hasankeyf (Turkije), die na het aanleggen van een dam volledig onder water is komen te staan. Hierdoor zijn grote delen onbewoonbaar verklaard. Voor diens project dook Ögüt in de geschiedenis van de stad en hoe de grotten zijn gebruikt als woningen en verzetsplekken door de lokale bevolking. Ögüt legt ook een link met de hedendaagse politieke omstandigheden die dit verloren stadsbeeld vormen en hervormen.

Een derde voorbeeld van een project dat ondersteund is via Kunstenaar Project is Permafrost vs. Permaweb. Met het creëren van de allereerste biologische NFT wil kunstenaar Christine Bax het dilemma van de blockchain aantonen. Blockchain wordt vaak gezien als een belangrijke technologie voor de toekomst van het internet, maar heeft ook een hoge CO2-uitstoot. Permafrost vs. Permaweb is een reis in de wereld van digitale kunst, klimaat, en klimaat-neutrale alternatieven op vervuilende technologie. Het project is geselecteerd voor de Parsec Residency in Bologna (Italië).

Inflatiecorrectie
Vanaf 1 januari 2023 is binnen een aantal regelingen, waaronder Kunstenaar Project, een inflatiecorrectie doorgevoerd. Aanvragen die een (subsidie)periode hebben die start in 2023, maar in 2022 werden beschikt kregen reeds het nieuwe standaardbedrag.

Aantal aanvragen: 343

Gehonoreerd: 164, waarvan 46 uit RAOCCC middelen

Totaal gevraagd bedrag: € 4.760.056

Toegekend bedrag: € 2.524.576, waarvan € 727.500 uit RAOCCC middelen