Sigrid Calon, TOOLS1, 7 stapel-objecten gemaakt tijdens de Arita Residency, 2022.

Residency

Sigrid Calon, TOOLS1, 7 stapel-objecten gemaakt tijdens de Arita Residency, 2022.

Beeldend kunstenaars, curatoren en kunstbeschouwers die hun praktijk willen verdiepen en hun netwerk willen uitbreiden, kunnen een aanvraag doen voor een werkperiode in binnen- of buitenland in een door het Mondriaan Fonds aangeboden atelier. Met de regeling Residency wil het fonds kunstenaars, curatoren en kunstbeschouwers stimuleren hun eigen werk te ontwikkelen en daarmee de hedendaagse beeldende kunst in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk in het algemeen. De bijdrage is bedoeld voor reis-, verblijf- en materiaalkosten. De eigen bijdrage is minimaal 10% van het bedrag dat het Mondriaan Fonds voor een werkperiode vaststelt.

Net als 2021 bood het Mondriaan Fonds in 2022 de volgende residencies in Nederland aan: Drawing Centre Diepenheim, Het Lage Noorden (Marrum), Het Luceberthuis in samenwerking met Museum Kranenburgh (Bergen), het Pompgemaal (Den Helder) en Make Eindhoven. Daarnaast is er een nieuwe atelier toegevoegd: Borderland residency. Deze residency bestaat uit 2 verschillende instellingen, namelijk Greylight projects (Heerlen) en Odapark (Venray). Hoewel er in 2022 meer binnenlandse locaties werden aangeboden, waren er voor de binnenland ateliers minder aanvragen. Dit is mogelijk te verklaren doordat er in 2021 nog veel beperkende coronamaatregelen van kracht waren, waardoor er minder behoefte was aan buitenlandse reizen. Door het wegvallen van coronamaatregelen in 2022 zijn buitenlandse residencies weer meer in trek gekomen.

Sigrid Calon tijdens Creative Residency Arita in Japan, 2022

In 2022 bood het Mondriaan Fonds voor het eerst sinds het uitbreken van de coronapandemie weer buitenlandse residencies aan. Dit ging om 11 ateliers verspreid over 9 landen. Voor deze 11 plekken ontving het fonds 264 aanvragen. Dit is een duidelijke indicatie dat er veel enthousiasme is voor de buitenlandse ateliers. Kunstenaar Sigrid Calon volgde via de residency regeling in 2022 een werkperiode in Arita, Japan. Hierover zegt Calon:

“De residency bij Arita was een droom die uitkwam. Enerzijds om een tijd te verblijven in een totaal andere cultuur en anderzijds om te leren van - en te kunnen samenwerken met - bijzondere vakmensen.”

De 11 buitenlandse residencies zijn:

Cemeti Institute for Art and Society (Yogyakarta, Indonesië) voor beeldend kunstenaars.
Creative Residency Arita (Japan) voor beeldend kunstenaars.
MMCA Residency Changdong (Seoul, Zuid-Korea) voor beeldend kunstenaars.
WIELS (Brussel, België) voor beeldend kunstenaars.
ZERO Foundation (Düsseldorf, Duitsland) voor curatoren en kunstbeschouwers. Voor de residency ZERO is in de aanvraagronde in 2022 niet aangevraagd.
Delfina Foundation (Londen, Verenigd Koninkrijk) voor beeldend kunstenaars, curatoren en kunstbeschouwers. 
ISCP (New York, Verenigde Staten) voor beeldend kunstenaars.
Instituto Buena Bista (Willemstad, Curaçao) voor beeldend kunstenaars, curatoren en kunstbeschouwers.
Atelier Holsboer (Parijs, Frankrijk) voor beeldend kunstenaars, curatoren en kunstbeschouwers.
AIR Berlin Alexanderplatz (Duitsland) voor beeldend kunstenaars, curatoren en kunstbeschouwers.
Arts Initiative Tokyo (Japan) voor beeldend kunstenaars, curatoren en kunstbeschouwers.

Aantal aanvragen: 401

Gehonoreerd: 40

Totaal gevraagd bedrag: € 4.123.690

Toegekend bedrag: € 331.907