Prospects

Jaarlijks organiseert het Mondriaan Fonds gelijktijdig met Art Rotterdam de tentoonstelling Prospects in de Van Nellefabriek (Rotterdam). Dan wordt het werk getoond van kunstenaars die een bijdrage Kunstenaar Start hebben ontvangen. Het fonds doet dit om de zichtbaarheid van startende kunstenaars een extra impuls te geven. Door de nabijheid van Art Rotterdam kunnen kunstprofessionals, verzamelaars en een breed publiek kennismaken met het werk van deze veelbelovende kunstenaars.

Prospects 2022. Foto: Aad Hoogendoorn.

In 2022 vond de tiende editie van Prospects plaats. Hoewel de tentoonstelling normaliter begin februari plaatsvindt, werd deze editie uitgesteld tot mei vanwege corona. Naast het Distributiecentrum bood dit keer ook het tegenoverliggende Expeditiegebouw een podium aan het werk van in totaal 88 beginnende kunstenaars, variërend van fotografie tot film, van schilderijen tot installaties en van wandtapijten tot performances. De tentoonstelling is gemaakt door de ervaren gastcurator Johan Gustavsson in samenwerking met assistent curator Gabija Seiliute. Directeur van het Mondriaan Fonds, Eelco van der Lingen, zei over Prospects:

"Dit is de tiende Prospects, maar het beleid om jonge kunstenaars te ondersteunen bij hun eerste stappen in het professionele veld is natuurlijk al heel veel ouder. Dat is niet voor niets. Het kunstenaarschap is geen gemakkelijk carrièrepad. Zeker in het huidige tijdperk bieden we jonge kunstenaars graag de ruimte om tot nieuwe inzichten te komen en een prachtig podium waarop ze deze kunnen tonen. Prospects, tijdens Art Rotterdam, ís dat podium.”

Bij de tentoonstelling verscheen een publicatie met kunstenaarsteksten geschreven door Esther Darley, Sarah van Binsbergen en Mirjam Beerman. Prospects werd officieel bezocht door staatssecretaris Gunay Uslu.

Kunstenaar Joana Schneider, staatssecretaris Gunay Uslu en directeur Mondriaan Fonds Eelco van der Lingen tijdens Prospects 2022. Foto: Aad Hoogendoorn.

Kunsttijdschrift Metropolis M schreef over Prospects:

“Zoals altijd is Prospects ook dit jaar één van Art Rotterdams meest eclectische en opwindende onderdelen.”

Klik hier (new window)voor een compleet overzicht van alle deelnemende kunstenaars aan Prospects 2022.