Video still: Headless Trees, Sara Rajae met producent seriousFilm/ near/by film

De Verbeelding

Video still: Headless Trees, Sara Rajae met producent seriousFilm/ near/by film

De Verbeelding is een samenwerkingsproject van het Mondriaan Fonds en het Filmfonds, gericht op films die zich op de grens van cinematografie en beeldende kunst begeven. Via De Verbeelding krijgen beeldend kunstenaars de mogelijkheid om samen met filmproducenten een artistieke film van speelfilmlengte te realiseren. Doel is films te ondersteunen die de grens tussen beeldende kunst en film verkennen en die de artistieke potentie hebben om op internationale filmfestivals geselecteerd te worden.

Aanvragen voor De Verbeelding kunnen 1 keer per 2 jaar worden ingediend. Er zijn 2 selectierondes. In het ene jaar selecteert een gezamenlijke adviescommissie van het Mondriaan Fonds en het Filmfonds projecten voor een ontwikkelbijdrage. Via deze tussenfase kunnen de kunstenaar en de producent samenwerken aan de ontwikkeling van het filmplan. In het andere jaar selecteert de commissie uit deze ontwikkelbijdragen projecten voor een realiseringsbijdrage.

Storyboard: A Ringing in the Ears, Gabriel Lester met producent The Film Kitchen

In 2022 werden 3 projecten geselecteerd voor een realiseringsbijdrage. Het ging om Headless Trees van kunstenaar Sara Rajaei met als producent near/by film (SeriousFilm), Love-22-Love van kunstenaar Jeroen Kooijmans met als producent Submarine Docs en A Ringing in the Ears van kunstenaar Gabriel Lester met als producent The Film Kitchen. Deze projecten werden allen eerder geselecteerd voor een ontwikkelingsbijdrage binnen de regeling. Voor de realiseringsronde ontving elk project een realiseringsbijdrage van maximaal € 450.000 per project.

Filmprojecten die mede mogelijk gemaakt zijn via De Verbeelding zijn deels te bekijken op de website van De Verbeelding (new window)