Opening 'When the body says Yes' in de Chiesetta della Misericordia, melanie bonajo, 2022. Foto: Valter Parisotto

Vouchers Manifestaties

Opening 'When the body says Yes' in de Chiesetta della Misericordia, melanie bonajo, 2022. Foto: Valter Parisotto

De bijdrage Voucher Manifestaties kan worden aangevraagd door beeldend kunstenaars met een beroepspraktijk van ten minste één jaar. De voucher is bedoeld om de internationale positie van beeldend kunstenaars uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk een impuls te geven door hun aanwezigheid op belangrijke internationale events te stimuleren. Ieder jaar wordt er voor een aantal events een Voucher Manifestatie uitgezet. In 2022 was er een Voucher Manifestatie voor de Biënnale van Venetië en een Voucher Manifestatie voor documenta fifteen.

Voucher Biënnale Venetië

Er zijn in 2022 40 vouchers toegekend voor de Biënnale van Venetië. Een toekenning omvat toegangskaarten voor de professional preview en opening van de Biënnale van Venetië. Daarnaast droeg het Mondriaan Fonds maximaal € 750 per persoon bij aan de reiskosten en de kosten van een onderkomen in Venetië. De voucher voor beeldende kunstenaars gevestigd in het Caribisch deel van het Koninkrijk was maximaal € 2.000. Dit omdat de reiskosten vanuit de Cariben hoger zijn.

Het Mondriaan Fonds organiseerde voorafgaand aan de biënnale ook een bijeenkomst waar de 40 ontvangers van de voucher elkaar ontmoet hebben én tips kregen over netwerken tijdens de Biënnale van Venetië. Hierover zegt kunstenaar Kathrin Schlegel het volgende:

“Dankzij de door het Mondriaan Fonds georganiseerde voorafgaande meet-up ontstond het gevoel samen als groep te reizen en werd veel collegiale uitwisseling gestimuleerd. Het was prettig om tijdens het bezoek informatie uit te wisselen, gezamenlijk te reflecteren op het bezoek en wat we hebben gezien. De groep van 40 kunstenaars was een hele brede, waarin zeer verschillende werkpraktijken, urgenties en media waren vertegenwoordigd, met een goede mix van leeftijd, gender et cetera. Na de corona-lockdowns was het directe contact met collega-kunstenaars bijzonder fijn. Er zijn leuke contacten ontstaan - die zeker zullen worden voortgezet - en er staan al een aantal wederzijdse studiobezoeken in de planning."

Over het algemeen zijn de ontvangers van de voucher zeer positief over de regeling. Uit de ontvangen evaluatierapporten blijkt dat de gekozen kunstenaars succesvol waren in het netwerken tijdens de biënnale. Het openingsfeest van het Nederlandse Paviljoen, dat werd georganiseerd door het Mondriaan Fonds, was een goede netwerkgelegenheid. Door de hoge concentratie van aanwezige kunstprofessionals tijdens de previewdagen was er veel ruimte voor spontane ontmoetingen.

Voucher Documenta 15

Er zijn 20 vouchers toegekend voor de kunstmanifestatie documenta fifteen. Een toekenning Voucher Documenta 15 bestond uit een toegangskaart voor de professional preview en opening van documenta fifteen. Daarnaast droeg het Mondriaan Fonds maximaal € 600 per persoon bij aan de reiskosten naar en van Kassel (Duitsland) en de kosten van een onderkomen. De reiskostenvergoeding voor beeldend kunstenaars gevestigd in het Caribisch deel van het Koninkrijk was maximaal € 2.000. Dit omdat de reiskosten vanuit de Cariben hoger zijn.

Het Mondriaan Fonds organiseerde voorafgaand aan documenta fifteen een bijeenkomst waar de 20 ontvangers van de voucher elkaar hebben ontmoet én tips kregen over netwerken. Tijdens documenta fifteen werd samen met de Nederlandse Ambassade in Duitsland een meet-up georganiseerd. Het doel van de meet-up was het samen brengen van de ontvangers van de voucher en het internationale netwerk van het Mondriaan Fonds en de Nederlandse Ambassade in Duitsland.
 

Meet-up georganiseerd door het Mondriaan Fonds samen met de Nederlandse Ambassade in Duitsland.

Tijdens het bezoek aan Kassel zijn de voucher ontvangers veelal geslaagd in het uitbreiden van hun netwerk. Zowel gepland als spontaan zijn nieuwe relaties ontstaan, en veel ontvangers geven aan dat ze de mensen die ze beoogden te ontmoeten, daadwerkelijk hebben kunnen spreken. Deze ontmoetingen hebben ook al geleid tot enkele (potentiële) spin off activiteiten. Opvallend is ook dat aanvragers de relaties met de mede ontvangers van de voucher zeer op prijs stellen en het gezamenlijk navigeren van het event het netwerken heeft vergemakkelijkt. Kunstenaars en ontvangers van de voucher Bas van den Hurk en Jochem Laarhoven gaven het volgende aan:

“De voucher is een heel goed initiatief van het Mondriaan Fonds. Niet alleen naar documenta, maar ook naar Venetië en in lijn daarmee de studiereizen die georganiseerd worden. Het zorgt voor verdieping binnen de eigen praktijk, het opdoen van contacten, het creëren van een breder blikveld. Het bezoek aan documenta 15 was voor onze eigen praktijk daarin ook enorm belangrijk.”

v.l.n.r. Jochem Laarhoven en Bas van den Hurk.

Aantal aanvragen: 216

Gehonoreerd: 60

Totaal gevraagd bedrag: € 157.450

Toegekend bedrag: € 43.250