Residency voor kunstenaars / Stichting Atelier WG

Op het Amsterdamse WG-terrein zijn ateliers voor meer dan 100 beeldend kunstenaars gevestigd en wordt ook de kunstenaars residency AirWG gerund. De organisatie van AirWG heeft in 2022 een pilotbijdrage van het Mondriaan Fonds ontvangen om vanaf het najaar 2022 een half jaar lang een recidency beschikbaar stellen voor kunstenaars die uit Oekraïne zijn gevlucht. Er werd hierbij samengewerkt met de organisatie Artist at Risk en andere culturele instellingen die zich inzetten voor Oekraïense kunstenaars in Nederland. 

Een werkgroep van kunstenaars binnen atelierWG werkt daarnaast aan het realiseren van een gastplek voor hun Oekraïense collega’s. Eind 2022 verblijven 2 kunstenaars, samen met familieleden, elk voor een periode van 3 maanden in AirWG. Hoewel het geen voorwaarde was voor de uitnodiging, zijn beide kunstenaars van plan in hun werkperiode te reflecteren op de gebeurtenissen in Oekraïne.

Deze pilot heeft gediend als inbreng voor het later ontwikkelde Steunfonds Oekraïense Makers. Dit loket is in 2022 geopend door het Nederlands Letterenfonds namens de 6 rijkscultuurfondsen. Klik hier voor meer informatie over dit initiatief.