Mai van Oers, De donkere archiefkast van het geheugen I, 2019. Galerie Fleur & Wouter toont werk van Mai van Oers tijdens Art on Paper.

Art Fair Internationaal

Mai van Oers, De donkere archiefkast van het geheugen I, 2019. Galerie Fleur & Wouter toont werk van Mai van Oers tijdens Art on Paper.

Nederlandse en buitenlandse galeries kunnen bij deelname aan een kunstbeurs in het buitenland via de regeling Art Fair Internationaal een bijdrage ontvangen voor het presenteren van werk van levende beeldend kunstenaars uit Nederland. Daarnaast kunnen Nederlandse uitgevers die deelnemen aan een internationale kunstbeurs een bijdrage ontvangen voor het presenteren van publicaties over hedendaagse beeldende kunst. Ook kunnen buitenlandse kunstbeurzen van internationaal belang een bijdrage ontvangen voor het uitlichten van levende beeldend kunstenaars uit Nederland. Doel van de regeling Art Fair Internationaal is om de internationale positie van hedendaagse beeldende kunst uit Nederland te versterken plus de bekendheid mét, en de waardering voor, de Nederlandse beeldende kunstpraktijk te vergroten.

Concreet gaat het om een bijdrage aan standhuur voor deelname aan een kunstbeurs met beeldende kunst uit Nederland, een bijdrage aan kosten voor bijzondere presentaties van bestaand werk in een aparte sectie op een kunstbeurs en productiekosten van nieuw werk voor een presentatie in een aparte sectie op een kunstbeurs. Het Mondriaan Fonds stelt elke 2 jaar een lijst vast van kunstbeurzen met internationale uitstraling, inspelend op de actualiteit. Aanvragen gericht op een kunstbeurs of kunstboekenbeurs buiten deze lijst worden ter beoordeling voorgelegd aan een adviescommissie.

In 2022 werden ruim 50% meer aanvragen ingediend dan in 2021. Het ging hierbij voornamelijk om beurzen in Europa en Noord-Amerika. Deelname aan Art Antwerp (België) en presentaties in Basel (Zwitserland), zoals Art Basel, June Art Fair en Photo Basel, zijn het meeste ingediend en ondersteund voor standhuur.

De stand van Martin van Zomeren op Art Antwerp (België)

Bij 3 van de gehonoreerde aanvragen betrof het een presentatie in een aparte sectie. Dit waren presentaties naast de primaire stand van de galerie en speciaal geselecteerd door de betreffende beurs. Zo werden de kunstenaars Folkert de Jong en Yael Bartana beiden door Giovanni Carmine - directeur van Kunst Halle Sankt Gallen (Zwitserland) - uitgenodigd voor een uitgebreide solo presentatie in Unlimited, een apart tentoonstellingsdeel binnen Art Basel. Voor de Proyectos-sectie van de kunstbeurs ArtBo (Bogota, Colombia) vroeg curator Inti Guerrero de Nederlandse kunstenaar Dick Verdult voor de solo presentatie Bienvendido.

Aanvragers hebben aangegeven dat deelname aan kunstbeurzen belangrijk is voor het onderhouden van hun professionele netwerk en het leggen van nieuwe contacten. Door de bijdrage Art Fair Internationaal nemen galeries dikwijls meer risico en kiezen ze bijvoorbeeld voor solopresentaties van opkomende kunstenaars die de Nederlandse beeldende kunst representeren.
 

Aantal aanvragen: 104

Gehonoreerd: 95

Totaal gevraagd bedrag: € 584.257

Toegekend bedrag: € 472.780