Peer-to-Peer sessions

In reactie op de coronacrisis heeft het Mondriaan Fonds in 2020 samen met 5 Europese fondsen een online pilot ontwikkeld waarbij een groep van internationale experts online feedback gaf aan kunstenaars. Dit Peer-to-Peer-programma is een gezamenlijk initiatief dat kunstenaars en kunstwerkers in heel Europa met elkaar verbindt voor professionele discussies en netwerkopbouw. In 2021 is de samenwerking uitgebreid met 3 nieuwe partners waardoor de totale groep partners in 2022 bestond uit: Danish Art Foundation, Estonian Centre for Contemporary Art, Flanders Arts Institute (België), Frame Contemporary Art Finland, International Artists Studio Program in Stockholm (Zweden), Latvian Centre for Contemporary Art, Office for Contemporary Art Norway en Pro Helvetia (Zwitserland).

Deelnemende kunstenaars aan het Peer-to-Peer-programma hebben online ontmoetingen met kunstpartners naar keuze. Deze sessies zijn bedoeld om interculturele en transdisciplinaire relaties te ondersteunen, een professionele kritische dialoog over het werk aan te gaan, intellectuele en dynamische discussies te bevorderen en nieuwe betekenisvolle connecties te cultiveren voor toekomstige samenwerkingen. Het programma heeft tot doel de ruimte en tijd te organiseren die nodig zijn voor open en mindful peer-to-peer verrijking.

Het programma beantwoordt aan de behoefte van kunstenaars om in dialoog te gaan met kunstprofessionals uit verschillende disciplines en regio's. Deze personen worden zorgvuldig met elkaar in verbinding gebracht door elke partner-organisatie, die een shortlist aanbieden die specifiek is afgestemd op de kunstenaar in gedachten. De kunstenaar bepaalt zelf de uiteindelijke match-up voor elk van hun ontmoetingen.

In 2022 organiseerde het CCA Estland en het Mondriaan Fonds een speciale editie om Estse en Nederlandse kunstenaars en kunstprofessionals met elkaar in contact te brengen, als onderdeel van een groter samenwerkingskader, voortkomend uit het feit dat Estland in 2022 werd uitgenodigd in het Nederlandse paviljoen op de 59e Biënnale van Venetië.