Prix de Rome

De Prix de Rome wordt in opdracht van het ministerie van OCW georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het is de oudste prijs in Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1666. Het doel van de Prix de Rome is getalenteerde kunstenaars en architecten te traceren, te stimuleren en hun zichtbaarheid te vergroten. Bij de prijs hoort een geldbedrag van € 40.000 en een werkperiode bij een artist in residency naar keuze.

Prix de Rome architectuur

In 2022 vond de Prix de Rome Architectuur plaats. Hiervoor werkt het Mondriaan Fonds samen met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nieuwe Instituut (Rotterdam). De Prix de Rome Architectuur wordt om de 4 jaar uitgereikt en staat open voor architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen.

In de Open Call Healing Sites is voor de eerste ronde aan de kandidaten gevraagd om een ruimtelijk statement in te leveren, hun ontwerpbenadering toe te lichten en de opgave van de juiste context te voorzien. Een internationale vakjury bestaande uit Carson Chan (directeur Emilio Ambasz Institute bij MoMA), Alessandra Covini (co-oprichter en co-directeur Studio Ossidiana, winnaar van de Prix de Rome 2018), Afaina de Jong (oprichter en directeur AFARAI), Jan Jongert (oprichtend partner Superuse Studios), Dirk Sijmons (oprichter H+N+S Landschapsarchitecten) en Syb Groeneveld (directeur Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, technisch voorzitter) selecteerde de voorstellen van de 4 genomineerden uit een lijst van 53 anonieme inzendingen.

De genomineerden voor de Prix de Rome Architectuur 2022 waren  de architecten Arna Mačkić, Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski), Lesia Topolnyk en Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen). Zij ontvingen allen een werkbudget om gedurende een periode van 4 maanden onderzoek te doen naar de beladen geschiedenis van de door hun gekozen plekken en naar het helende potentieel van ruimtelijk ontwerp en de rol die zij als architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen vervullen in de samenleving.

Van 18 november 2022 tot en met 9 april 2023 was in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam de tentoonstelling Prix de Rome Architectuur 2022 te zien met daarin het werk van de 4 genomineerden. Op 1 december werd de winnaar bekendgemaakt en ontving Lesia Topolnyk de prijs ter waarde van € 40.000 en een residency naar keuze uit handen van Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media. Er verscheen daarbij ook een begeleidende publicatie van Jap Sam Books. Zico Lopes van het Rotterdamse bureau Spatial Codes was ruimtelijk ontwerper van de tentoonstelling. Ontwerpers Alex Clay en Karin van den Brandt van het bureau Lesley Moore hebben het grafisch ontwerp verzorgd. Mals Media maakte een video over het ontwerpproces van alle genomineerden.

Lesia Topolnyk en staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu. Prijsuitreiking Prix de Rome Architectuur 2022. Foto: Aad Hoogendoorn.

Prix de Rome beeldende kunst

In 2022 liep de Prix de Rome Beeldende Kunst tentoonstelling van 2022 nog door. Het werk van de 4 genomineerde kunstenaars - Mercedes Azpilicueta, Alexis Blake, Silvia Martes en Coralie Vogelaar – was tot en met 24 april 2022 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. In de hele looptijd van de tentoonstelling waren er 83.458 bezoekers in het museum. Winnaar Alexis Blake nam eind november 2021 de prijs reeds in ontvangst. 

Introductiezaal Prix de Rome Stedelijk Museum. Foto: Bas Czerwinski.