Essayreeks
Het Mondriaan Fonds publiceert met regelmaat essays van schrijvers, denkers en bemiddelaars over actuele thema’s die raken aan de werkterreinen van het fonds. In 2023 is de essayreeks vernieuwd waardoor de opzet enigszins is gewijzigd. Waar voorheen telkens één auteur werd gevraagd diens visie te delen, bestaat de nieuwste uitgave uit een bundel van 8 essays van verschillende auteurs. Daarnaast is er een nieuwe vormgeving gemaakt door Studio Janneke Hendriks op basis van de huisstijl.
De bundel Scherpstellen: acht auteurs over de ontwikkeling van fotografie binnen de beeldende kunst verscheen in juni en is geschreven door Hans den Hartog Jager, Kim Knoppers, Amanda Maddox, Marwan Magroun, Katja Mater, Anne Ruygt, Vincent van Velsen en Joke de Wolf. Elke auteur geeft op eigen wijze antwoord op de vraag: waar staat fotografie vandaag binnen de beeldende kunst en hoe verder? De invalshoeken lopen uiteen: van een oproep tot meer debat en een pleidooi voor fluïde vormen van fotografie tot het wijzen op de verantwoordelijkheid van beeld ten opzichte van mens en wereld. Zo schreef Vincent van Velsen, conservator fotografie bij het Stedelijk Museum Amsterdam:
“Vrijblijvend de wijde wereld ingaan en alles en iedereen vastleggen die je tegenkomt is geen optie meer. Beeldproductie heeft implicaties en consequenties.”
Kunstcriticus, schrijver en curator Hans den Hartog Jager:
“Onder aangescherpte criteria zullen heel veel fotografen moeten erkennen dat ze geen kunstenaars zijn, maar simpelweg beeldenvangers – superieure beeldenvangers, als ze goed zijn, dat dan weer wel. Maar: dat is oké. Daar kun je als fotograaf nog steeds veel eer in leggen – meer eer, dan de meeste van hen nu krijgen als een van die vele miljoenen middelmatige genreklutsers.”
Verder zijn de eerste voorbereidingen getroffen voor een nieuwe essaybundel over graffiti, straatkunst en andere vormen van niet-officiële kunst die autonoom in de openbare ruimte worden geproduceerd (ook wel aangeduid als Independent Public Art). De essayreeks van het Mondriaan Fonds bestaat inmiddels uit 15 essays.