Onderzoek diorama Gerrit Schouten door Museum het Valkhof

Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen

Onderzoek diorama Gerrit Schouten door Museum het Valkhof

De regeling Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen is bestemd voor Nederlandse erfgoedinstellingen die willen samenwerken met buitenlandse erfgoedinstellingen in onderzoeksprojecten op gezamenlijke collectiegebieden. Doel is het stimuleren van nieuwe inzichten, onderzoek en internationale samenwerkingen op het gebied van cultureel erfgoed die internationaal opvallen door hun belang en resulteren in een presentatie. Er kan ook een bijdrage worden aangevraagd voor de ontwikkelfase van een project. 

In 2023 ontving het Mondriaan Fonds iets minder aanvragen dan in 2022. Het aantal toekenningen is echter gelijk gebleven. Een voorbeeld is een project van Herinneringscentrum Kamp Westerbork waarin de visuele vertaling van de Holocaust in het verleden en het nu wordt onderzocht. De graphic novel Nazi Death Parade van August M. Froehlich vormt de basis voor het project. Froehlich maakte het vernietigingsproces van WOII expliciet door ze te tonen in een kort stripverhaal. Deze graphic novel, die begin 1945 gepubliceerd werd, was gebaseerd op de eerste berichten in de geallieerde pers na de bevrijding van het concentratiekamp Majdanek. 

Stripverhaal van Jennifer Daniel gemaakt voor Het Onvoorstelbare Verbeeld

Kamp Westerbork wil door middel van een confrontatie van strips uit de oorlogsjaren en hedendaagse strips ons bewust maken van het feit dat we de Holocaust steeds met andere ogen bekijken, en dat deze geschiedenis telkens nieuwe vragen oproept. Kamp Westerbork werkt voor het project samen met andere concentratiekampen in het buitenland zoals Kazerne Dossin in Mechelen (België) en Neuengamme (Duitsland). 

Aantal aanvragen: 6

Gehonoreerd: 4

Totaal gevraagd bedrag: € 269.600

Toegekend bedrag: € 188.000