Voucher Internationaal

Homepage van MMCA

De Voucher Internationaal is bestemd voor beeldend kunstenaars, curatoren en beschouwers uit Nederland. Met de Voucher Internationaal wil het Mondriaan Fonds de zichtbaarheid en internationale waardering voor hedendaagse beeldende kunst uit Nederland vergroten. Deze bijdrage biedt een verkorte aanvraagprocedure in vergelijking met andere regelingen om snel in te kunnen gaan op een uitnodiging van een internationaal erkende hedendaagse beeldende kunstinstelling, -platform, -festival of -symposium in het buitenland voor bijvoorbeeld het geven van een lezing, performance, workshop of deelname aan een panel. Aanvragers kunnen een bijdrage krijgen voor reis- en verblijfskosten tot een maximum van € 2.500.

In 2023 is het aantal ontvangen aanvragen met ruim 70% gestegen ten opzichte van 2022. Bijna twee derde van de aanvragen is toegekend. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar. Aanvragers reisden binnen Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Oceanië/Australië. De meest voorkomende bestemming was de Verenigde Staten gevolgd door Japan, Indonesië, en Finland. Opvallend is dat er dit jaar voor het eerst meer buiten, dan binnen Europa gereisd werd.

Rana Hamadeh, Can You Make a Pet of Him Like a Bird or Put Him on a Leash For Your Girls?, 2023. Performa Biennial 2023. Foto: Whitney Browne. Courtesy of the artist and Performa.

Rana Hamadeh ontving bijvoorbeeld een voucher voor de performance Can You Make a Pet of him Like a Bird or Put him on a Leash for your Girls? als onderdeel van het Protest and Performance – A Way of Life programma van Performa New York (Verenigde Staten). En Heidi Vogels ontving een voucher voor het geven van een lezing tijdens het symposium Letter from Sesshu over het belang van de relatie tussen kunstenaars en lokale gemeenschappen bij Do A Front in Yamaguchi (Japan).

Aantal aanvragen: 90

Gehonoreerd: 59

Totaal gevraagd bedrag: € 150.286

Toegekend bedrag: € 91.802