Rijksmuseum / Artist in Residence Fellowship

Sinds 2014 biedt het Rijksmuseum een wetenschappelijk Fellowship-traject aan. In dit traject doen jaarlijks 7 onderzoekers, restauratoren, conservatoren en/of natuurwetenschappers onder begeleiding van conservatoren en de wetenschappelijke staf onderzoek naar objecten uit de collectie van het museum. Dit talentontwikkelingsprogramma heeft de afgelopen jaren veel nieuwe inzichten opgeleverd en voedt de behoefte van het museum om ook een kunstenaar met de collectie aan de slag te laten gaan. De kunstenaar start gelijktijdig met de wetenschappelijke fellows, en krijgt een jaar lang toegang tot de collectie en het archief van het museum, begeleiding van de staf en werkt zo toe naar een voor publiek zichtbaar eindresultaat.

Het Mondriaan Fonds kent in 2023 het Rijksmuseum een bijdrage toe voor de ontwikkeling van de eerste 2 residency-trajecten en onderschrijft het belang dat het traject zowel voor de residerende kunstenaar kan hebben, als de mogelijkheid om op een nieuwe manier vanuit beeldende kunst naar erfgoed te kunnen kijken.

De eerste artist in residence begint in september 2024, gelijktijdig met het wetenschappelijke fellowship traject. Met deze bijdrage ondersteunt het Mondriaan Fonds de eerste 2 trajecten, in 2024/2025 en 2025/2026.