Internationaal bezoekersprogramma

De Nederlandse kunstsector acteert in een snel veranderende wereld waardoor aansluiting met het buitenland belangrijk is. Met het internationaal bezoekersprogramma wil het Mondriaan Fonds internationale belangstelling wekken voor hedendaagse beeldende kunst in Nederland en de positie daarvan in het buitenland versterken. Doel is buitenlandse curatoren en deskundigen kennis laten maken met het Nederlandse culturele leven, zodat zij Nederlandse kunstenaars en curatoren programmeren, uitnodigen voor gerenommeerde buitenlandse festivals en instituten, publiceren in internationale tijdschriften, samenwerking en coproducties opzetten en het internationale netwerk van Nederland verruimen. Buitenlandse curatoren en deskundigen krijgen een programma op maat aangeboden, dat aansluit bij hun werkpraktijk en interesses.

In 2023 waren 53 kunstprofessionals uit 15 verschillende landen te gast in het bezoekersprogramma.

De bezoeken werden georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse ambassades in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Guatemala, Italië, Japan, Korea, Portugal, Spanje en de Verenigde Arabische Emiraten. De nadruk lag op grote events zoals: Amsterdam Art Week, Art Rotterdam, Unseen (Amsterdam), de open studio’s van de Rijksakademie (Amsterdam) en enkele belangrijke presentaties van Nederlandse kunstenaars.

Als vervolg van de online Peer-to-Peer gesprekken tussen kunstenaars/curatoren uit Nederland en Oostenrijk (2022) werd in 2023 een groep kunstprofessionals uit Nederland uitgenodigd voor een vijfdaags bezoek aan Oostenrijk. In september 2023 bezocht een groep Oostenrijkse professionals op hun beurt Nederlandse kunstenaars en instellingen.

Hoewel de resultaten van het bezoekersprogramma zich over een aantal jaren kunnen uitstrekken zijn er al een aantal te noemen. Zo heeft curator Tania Moore naar aanleiding van zijn bezoek de kunstenaar Koen Taselaar uitgenodigd voor een solotentoonstelling bij het Sainsbury Center for Visual Arts (Norwich, UK), heeft curator Pieter Boons de kunstenaar Isabelle Andriessen uitgenodigd deel te nemen aan een tentoonstelling bij het Middelheimmuseum (Antwerpen, België), is kunstenaar Evelyn Taocheng Wang door Adriano Pedrosa geselecteerd voor de hoofdtentoonstelling van de Biënnale van Venetië in 2024. 

Als vervolg van het bezoekersprogramma in 2022 is Claudia Martinez-Garay uitgenodigd voor een residency bij het Sainsbury Centre for Visual Arts in Engeland. Zijn Ellen Gallagher en Edgar Cleijne uitgenodigd voor de Biënnale van São Paulo 2023 naar aanleiding van het bezoek van Manuel Borja-Villel en kunstenaar Alexis Blake werd door Julia Eckert gevraagd voor een performance bij Stiftung Galerie für Zeitgenössische Kunst Leipzig (Duitsland). In 2023 waren er ook 3 kunstprofessionals uit de Emiraten te gast als follow-up van de oriëntatiereis in 2019 naar Pakistan en de Verenigde Arabische Emiraten.