Groepsfoto tijdens de Oriëntatiereis naar Centraal-Amerika, 2023

Oriëntatiereis 2023

Groepsfoto tijdens de Oriëntatiereis naar Centraal-Amerika, 2023

Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks een oriëntatiereis voor beeldend kunstenaars, curatoren en beschouwers naar buitenlandse regio’s die interessante ontdekkingskansen biedt. Het doel is kennisvermeerdering, visieverbreding en netwerkvorming binnen de culturele sector. De reis biedt een overzicht van de hedendaagse beeldende kunst van de bezochte regio’s, introduceert de belangrijkste actoren en laat de deelnemers kennis maken met de mogelijkheden van uitwisseling van verschillende partijen. Deelname is op basis van open inschrijving. Een adviescommissie adviseert het fonds over de selectie van deelnemers op basis van motivatie en onderzoeksvraag.

In 2023 bezochten 15 Nederlandse, Deense, Noorse en Zwitserse curatoren en kunstenaars Costa Rica (San José), Guatemala (Guatemala City, Antigua, San Pedro La Laguna & Comalapa), El Salvador (San Salvador) en Panama (Panama-City). Nederlandse deelnemers waren: Arash Fakim (kunstenaar), Eugenie Boon (kunstenaar), Heske te Cate (directeur Nest, Den Haag), Rita Ouédraogo (curator Buro Stedelijk, Amsterdam), Roos Gortzak (directeur Vleeshal, Middelburg), Valentijn Byvanck (directeur Marres, Maastricht).

Casa Sola, Panama City

Het programma bestond uit bezoeken aan musea, presentatie-instellingen, galeries, artist-in-residence plekken, kunstenaars, verzamelaars en lokale sleutelfiguren in de verschillende steden. De reis werd vastgelegd via een dagelijkse blog op de website, waarmee de deelnemers kennis en visie overdragen aan vakgenoten en publiek. Daar zijn ook de verslagen van de eerdere reizen terug te vinden.

Aantal aanvragen: 51

Gehonoreerd: 6