Wendelien van Oldenborgh, Lyrical Vengeance, Tokyo, 2023 (still from pre-shoot rehearsal)

De Verbeelding

Wendelien van Oldenborgh, Lyrical Vengeance, Tokyo, 2023 (still from pre-shoot rehearsal)

De Verbeelding is een samenwerkingsproject van het Mondriaan Fonds en het Filmfonds, gericht op films die zich op de grens van de cinematografie en de beeldende kunst begeven. Bij De Verbeelding krijgen beeldend kunstenaars de mogelijkheid om samen met filmproducenten een artistieke film van speelfilmlengte te realiseren. Doel is films te ondersteunen die de grens tussen beeldende kunst en film verkennen en die de artistieke potentie hebben op internationale filmfestivals geselecteerd te worden.

Aanvragen voor De Verbeelding kunnen 1 keer per 2 jaar worden ingediend. Er zijn 2 selectierondes. In het ene jaar selecteert een gezamenlijke adviescommissie van het Mondriaan Fonds en het Filmfonds projecten voor een ontwikkelbijdrage. Via deze tussenfase kunnen de kunstenaar en de producent samenwerken aan de ontwikkeling van het filmplan. In het andere jaar selecteert de commissie uit deze ontwikkelbijdragen projecten voor een realiseringsbijdrage.

Rory Pilgrim, Pink & Green, producent Smarthouse Films

In 2023 zijn 4 projecten geselecteerd voor een ontwikkelbijdrage. Het gaat hierbij om Taste of Heaven van Bernardo Zanotta met als producent near/by film, Terre Verte van Charlotte Dumas met als producent The Film Kitchen, Lyrical Vengeance van Wendelien van Odenborgh met als producent Stichting Vriza en Pink & Green van Rory Pilgrim met als producent Smarthouse Films.

De 4 projecten ontvangen een ontwikkelbijdrage van maximaal € 28.750 per project. Twee van deze projecten worden in het voorjaar van 2024 geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van maximaal € 450.000 per project.

De adviescommissie voor de ontwikkelbijdrage bestond uit Fiona Tan, Vincent Stroep, Anke Bangma en Beri Shalmashi.

Filmprojecten die mede mogelijk gemaakt zijn via De Verbeelding zijn deels te bekijken op de website van De Verbeelding.