Arnoud Holleman, De Kunst Van Het Vergaan, 2024 (still van testdraaidag)

Kunstenaar Project

Arnoud Holleman, De Kunst Van Het Vergaan, 2024 (still van testdraaidag)

Beeldend kunstenaars die minimaal 1 jaar professioneel werkzaam zijn en een specifiek plan willen uitvoeren, gebonden aan een duidelijke werkperiode kunnen een bijdrage Kunstenaar Project aanvragen. Het doel van deze regeling is kunstenaars de mogelijkheid bieden specifieke plannen uit te voeren om zo een betekenisvolle en zichtbare bijdrage te leveren aan de hedendaagse beeldende kunst in Nederland of in het Caribisch deel van het Koninkrijk. De bijdrage kan gebruikt worden als tegemoetkoming in de projectkosten. Het kan gaan om een vaste bijdrage voor een werkperiode van 1 tot maximaal 6 maanden of een flexibele bijdrage voor een periode van maximaal 12 maanden

Het aantal aanvragen Kunstenaar Project is in 2023 iets (5%) toegenomen ten opzichte van 2022 en het aantal toekenningen steeg navenant. De aangevraagde bedragen waren significant hoger dan voorgaande jaren, de toegekende bedragen daarmee ook.

De diversiteit in aanvragen is groot. Zo vroegen veel kunstenaars aan voor een werkperiode bij een residency in binnen- of buitenland. Zo gaat Lotte Louise de Jong naar GlogauAir (Berlijn) om te werken aan het project Fantasy Lane. Een project over de wereld van, zoals De Jong het zelf noemt, vastgoedporno.

Samuel Sarmiento, Exhibition of South American artists (detail). Aruba, 2024.

Een voorbeeld van een interdisciplinair project is Chants Oversea van Samuel Sarmiento. Sarmiento onderzoekt het narratieve en interpreterende vermogen van de hedendaagse tekenkunst en keramiek, de verbinding ervan met Caribische mondelinge tradities en leermechanismen gebaseerd op mondelinge overlevering. Hij zal over een periode van 5 maanden nieuwe werken maken in zowel Aruba als Nederland. Aan het einde van de werkperiode volgt een tentoonstelling van het werk op Aruba.

Een voorbeeld van een samenwerkingsproject is de gezamenlijke aanvraag van Rob Voerman, Pilat Mata Dupont, Bryony Dunne, Edward Clydesdale Thomson en Gayatri Kodikal voor State of Wander een project bij Paleis 't Loo, gecureerd door Anna Bitkina. State of Wander is een project waar kunstenaars en wetenschappers gezamenlijk onderzoek doen naar de impact van de door de mens aangelegde natuur (parken, tuinen) en materiële cultuur (artefacten in museumcollecties) op de hedendaagse blik op de natuur.

Aantal aanvragen: 359

Gehonoreerd: 189

Totaal gevraagd bedrag: € 5.431.549

Toegekend bedrag: € 2.972.327