Nederlandse inzending Biënnale van Venetië

Het Mondriaan Fonds is als opdrachtgever verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending van de internationale beeldende kunstmanifestatie de Biënnale van Venetië (Italië). De presentatie wordt gefinancierd uit het internationale budget dat het fonds ontvangt van het ministerie van OCW.

In april 2023 heeft het Mondriaan Fonds bekend gemaakt dat kunstenaar Renzo Martens samen met het kunstenaarscollectief Cercle d'Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC) en curator Hicham Khalidi de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië 2024 zal verzorgen.

V.l.n.r. Ced’art Tamasala, Matthieu Kasiama Kilapi, Renzo Martens, Hicham Khalidi, Lisette Mbuku Kimpala. ©Koos Breukel, 2023

Een speciale adviescommissie was gevraagd om 5 verschillende voorstellen te beoordelen. Bij de beoordeling werd onder meer gelet op de kwaliteit van het plan, de impact die het zal hebben op het internationale podium van de Biënnale van Venetië en of het plan zal leiden tot een bijzondere nieuwe invulling van het Rietveldpaviljoen en de Nederlandse inzending voor de biënnale. De commissie bestond uit: Raul Balai (beeldend kunstenaar & curator), Hendrik Folkerts (curator hedendaagse kunst en hoofd tentoonstellingen Moderna Museet), Fransizka Nori (directeur Frankfurter Kunstverein), Suzanne Swarts (directeur Museum Voorlinden) en Fatos Üstek (curator & schrijver). Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds) was voorzitter.

De commissie adviseerde om het voorstel van Renzo Martens en Hicham Khalidi verder te ontwikkelen richting de presentatie in Venetië in 2024.

De tentoonstelling

CATPC zal, in samenwerking met kunstenaar Renzo Martens en curator Hicham Khalidi, een serie nieuwe kunstwerken presenteren. Deze tentoonstelling is onderdeel van hun voortdurende inzet om land van een voormalige palmolieplantage in Lusanga aan te kopen, de biodiversiteit te herstellen en zo het land weer tot heilige bossen te transformeren, en in het verlengde daarvan te komen tot een spirituele, ethische en economische balans. De presentatie zal tegelijkertijd te ervaren zijn in het Rietveldpaviljoen in Venetië (IT) als in de door Martens en CATPC eerder geïnitieerde White Cube in Lusanga, de Democratische Republiek Congo (DRC). Binnen de inzending ontstaan zo 2 presentaties die gespiegeld en verbonden zijn.

Eelco van der Lingen, directeur Mondriaan Fonds en opdrachtgever:

"Wij zijn verheugd dat deze presentatie straks namens Nederland in zowel Venetië als Lusanga te zien is. We zullen dan getuige zijn van de volgende stap in het werk van CATPC en Martens. De problematiek van koloniale verhoudingen, die ook de praktijk van Martens raakt, is een gegeven. Khalidi en Martens gaan samen met de leden van CATPC onderzoeken hoe we, zonder die problematiek te ontkennen, kunnen werken richting een beter begrip en een nieuwe toekomst. Restitutie zal een belangrijk thema zijn van de presentatie. Dat is een actueel onderwerp binnen de wereldwijde erfgoedsector en binnen een brede discussie over kolonialiteit. Het gesprek hierover voeren is essentieel en ik ben blij als er op dit grote podium aan kan worden bijgedragen."

De tentoonstelling is van 20 april tot en met 24 november 2024 te zien in het Rietveld paviljoen in Venetië en tegelijkertijd in de White Cube in Lusanga (DRC). Meer informatie over de inzending en actuele updates is te vinden op de website.