Installatie van Mattia Papp (links) en performance door Joanneke Jouwsma (rechts) op Prospects, 2023. Foto: Aad Hoogendoorn

Prospects

Installatie van Mattia Papp (links) en performance door Joanneke Jouwsma (rechts) op Prospects, 2023. Foto: Aad Hoogendoorn

Jaarlijks organiseert het Mondriaan Fonds gelijktijdig met Art Rotterdam de tentoonstelling Prospects in de Van Nellefabriek (Rotterdam). Dan wordt het werk getoond dat is gemaakt door kunstenaars die in 2022 een bijdrage Kunstenaar Start hebben ontvangen. Het fonds organiseert deze tentoonstelling om de zichtbaarheid van startende kunstenaars een extra impuls te geven. Door de nabijheid van Art Rotterdam kunnen kunstprofessionals, verzamelaars en een breed publiek kennismaken met het werk van deze veelbelovende kunstenaars. Ook is de tentoonstelling een uitgelezen kans te laten zien wat mede dankzij Kunstenaar Start tot stand is gekomen.

In 2023 werd van 9 t/m 12 februari in het Distributiecentrum werk getoond van 73 startende kunstenaars. De tentoonstelling werd samengesteld door de curatoren Johan Gustavsson en Louise Bjeldbak Henriksen. Ook dit jaar was er weer een gevarieerd aanbod van fotografie tot wandtapijten, van video tot schilderijen, en van performances tot sculpturen.

Prospects 2023. Foto: Aad Hoogendoorn

Gustavsson & Bjeldbak Henriksen:

“In de 11e editie van Prospects maakt het publiek kennis met 73 veelbelovende kunstenaars die samen een goed beeld geven van de richting die de hedendaagse kunst in Nederland opgaat. Talent beperkt zich duidelijk niet tot één artistieke praktijk of benadering, maar floreert in een breed scala aan genres en media. Hoewel er veel verschillende terreinen worden verkend, staan kritische maatschappelijke vraagstukken en thema’s als identiteit, beeldcultuur en de klimaatcrisis centraal.”

Voor het eerste konden deelnemende kunstenaars voorgedragen worden voor de NN Art Award. Deze award is bestemd voor een uitzonderlijk talent dat in Nederland een opleiding heeft gevolgd en waarvan het werk te zien is op de beurs. Er werden 5 kunstenaars voordragen aan de selectiecommissie van de NN Art Award, waarvan Salim Bayri en Laura Jatkowski een nominatie ontvingen.

Bij de tentoonstelling verscheen een publicatie met kunstenaarsteksten geschreven door Sarah van Binsbergen en Milo Vermeire. Nieuw dit jaar waren de QR-codes op de titelkaartjes bij de werken waardoor de bezoekers ook zonder publicatie de teksten konden lezen.

In totaal trok Art Rotterdam 28.000 bezoekers, waarvan het merendeel de tentoonstelling Prospects bezocht.

Klik hier voor een compleet overzicht van alle deelnemende kunstenaars aan Prospects 2023.